”Hade kanske blivit odrägligt narcissistisk om jag inte blivit pappa”

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

Fredrik Skavlan om papparollen, flyktingfrågan, skägg och Mikael Persbrandt

1 av 5
I kväll är det nypremiär för ”Skavlan”.

Fredrik Skavlan, 49, drar i kväll igång en ny säsong av sin populära talkshow.

Nöjesbladet träffade honom för ett långt samtal om hans känslor för flyktingkatastrofen, om vårens omtalade Jimmie Åkesson-intervju, om Zlatan är den ultimata drömgästen i programmet, om att snart få sitt femte barn – och om varför han aldrig mer kommer att ha skägg i tv.

Vi ses över frukost på en krog i närheten av där han bor på Södermalm i Stockholm. En av hans bostäder, han har också hus i Oslo.

Kvällen innan har det varit en ovanligt kaotisk inspelning av premiärprogrammet, men Fredrik är ändå nöjd.

– Jag vill ju göra det på mitt sätt, men nu hade vi en del av gästerna på olika tider, så allt blev i oordning. Halva programmet har jag fel kavaj på mig. Jag var nervös, fast på rätt sätt. Om jag är för cool, då sabbar jag det, då blir det pannkaka.

– Det är mycket flyktingfokus i programmet. Med sir Bob Geldof, FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan och Sofia Helin som ju också, precis som jag, har flugit ned i Europa för Radiohjälpen.

– Min känsla är att vi alla nu är upptagna av detta, oavsett politisk ståndpunkt. Det har blivit ett helt annat intresse för detta än innan sommaren, känns det som.

Åkte till Budapest

Hur engagerad är du själv?

– Nu är det ju inte bara en politisk utan också en humanitär fråga, så SVT lånade ut mig när Radiohjälpen ville ha med mig. Jag åkte till Budapest i två dagar med en kameraman och gjorde en ståuppa på stationen bland alla flyktingar. Jag vet inte om det har någon effekt, det är ett försök i alla fall.

– Det är en så extrem situation. Alldeles för många människor på Budapests vackra tågstation som kämpar för att ta sig vidare på alla tänkbara sätt. Det är som att man skulle bara stoppa ned några grejer i en plastpåse och sedan bara sticka. Väldigt berörande.

Fredrik Skavlan har gjort ”Skavlan” i sex och ett halvt år. Är fortfarande lika entusiastisk. Och har inte gjort några förändringar i själva programmet inför den nya säsongen.

– Att ändra scenografi eller vinjett, det kanske vi gör nästa år, för att fräscha upp. Jag tror man ska hålla ”kontraktet” med tittarna, det är talkshowens hemlighet.

Skippar skägget

Och den här gången skippar du skägget, det var inte så populärt när du inledde en säsong i helskägg ..?

– Jag har försökt två gånger, först i Norge med ”Först & sist”, sedan med ”Skavlan”, och har fått väldigt negativa reaktioner på det. Få programledare har skägg eller mustasch. Man ser kanske inte trustworthy ut. Jag har ju alltid skägg om sommaren, jag känner mig fri när jag slipper raka mig.

– Med det norska programmet gjorde vi en undersökning. Vem vill du helst se som gäst? Det blev folkkäre skådespelaren Sven Nordin. Vill du se Fredrik i skägg eller inte? Överväldigande svaret var nej. Så i nästa program satt jag nyrakad och intervjuade Sven Nordin. Allt för tittarna (skratt).

Måste ”show the money”

Man kommer att fortsätta spela in ”Skavlan” i London med jämna mellanrum.

– I stort sett är det väl dubbelt så dyrt varje gång vi gör programmet där. Men det skulle inte funka i längden om vi bara hade svenska kändisar som du kan se i tv hela tiden. Det är kontrasten mellan dem och den internationella världen som är spännande. Vi måste flyga in en del första klass från Los Angeles med stylister och familj och alltihop. Vi måste ”show the money” i rutan.

Zlatan Ibrahimovic, när får vi se honom i ”Skavlan”?

– Det är ett evighetsprojekt. Vi jobbar på det ända till vi får höra att han aldrig, aldrig kommer att göra ”Skavlan”. Jag har aldrig sett honom i en tv-studio på det sättet. Har jag tur, gör han sådant hos mig den dag han lägger av, kanske. Det är frustrerande att inte få med honom nu, han har både djup och humor och skulle vara en fantastisk gäst.

Drömmer om Ringo Starr

Din egen drömgäst?

– Jag har ju alltid varit en Beatles-man, det är personligt, mina äldre bröder spelade dem hela tiden. Jag har intervjuat Paul McCartney några gånger, vi har varit nära flera gånger att få med honom i ”Skavlan”. Ringo Starr skulle jag också gärna ha med.

Mikael Persbrandt?

– Ja, jag vet hur du tänker… de första åren när jag var ihop med Maria (Bonnevie, som innan dess var ihop med Persbrandt) var många upptagna med det, om han skulle vara gäst i programmet. Nu är det tio år, väldigt mycket old news. Han skulle vara en jättebra gäst, men brukar väl inte vara med i tv på det sättet.

Femte barnet på väg

Vilken dag som helst, Fredrik har mobilen på ifall att något händer, ska Maria Bonnevie och han få sitt andra gemensamma barn. De har en dotter på tre år sedan tidigare.

– Maria har gått omkring höggravid kring Nytorget hela sommaren. Vi har inte försökt hemlighålla det. Men vi ringer ju inte själva och tipsar tidningarna. Ja, det blir ett femte barn för mig. Jag är väl en sådan som inte tänker på konsekvenserna (skratt).

– Jag fick mitt första barn när jag var 23. Jag kan inte ens komma ihåg hur det är att inte vara pappa. Det har präglat min personlighet väldigt mycket. Med detta yrke… jag hade kanske blivit en odrägligt narcissistisk person om inte detta, att vara pappa, hade blivit mitt liv.

Åkesson-turbulens mest intressant

Det var mycket turbulens kring Jimmie Åkesson-intervjun i våras. Hur ser du på det, så här i efterhand?

– Det är nog det mest intressanta jag har upplevt i hela min karriär. I Sverige var ju bråket primärt innan programmet hade sänts. Många var arga i en hel vecka för att vi släppte in honom i ”finrummet”. Men att SVT skulle bojkotta en partiledare från den största talkshowen, det är för mig en totalt främmande odemokratisk hållning. Det var många seriösa aktörer, bland annat i din egen tidning, som menade det. För mig handlar det om yttrandefrihet. Självklart ska han vara med. Självklart ska han få tuffa frågor.

– I Norge var det ingen som brydde sig innan. Men efteråt blev det ett väldigt rabalder. En del norrmän, som inte visste hur kontroversiell Åkesson är, tyckte att jag trakasserade en sjuk man. Det slogs rekord i anmälningar till Kringkastningsrådet. Jag ställde upp där och försvarade mig, som i en tribunal.

”Ett mörker på internet”

Och Sverigedemokrater är kända för att trakassera folk på nätet. Drabbades du?

– Jag vet ju inte om de röstar på Sverigedemokraterna eller inte. Men efter en sådan intervju … det finns ett mörker på internet där man bara inte ska gå in, om man vill ha en härlig sommar.

Fredrik Skavlan om…

Sofia Helin.
Sofia Helin.

… Sofia Helin i kvällens program:

– Vi har gjort en rolig grej. Hur skulle hennes rollfigur Saga Norén fungera i andra jobb, till exempel mitt? Så vi testar det. Hon intervjuar mig som Saga Norén. Första programledaren med aspergers syndrom. Hon är väldigt rakt-på-sak, fick nog lite blodad tand.

Bono.

… ryktet att Bono, som är i Stockholm med U2, skulle vara med:

– Det var bara ett rykte. Vi har en lång dialog med U2, det är så vi jobbar med de stora namnen. De gör inte ­media när de turnerar. Vi har varit närmare att få med honom eller U2 andra gånger.

Niklas Källner.

… vart Niklas Källner har tagit vägen?

– Han var inte med förra säsongen heller, men var med i redaktionen. Han och jag gör en pod ihop, ”Skavlan & Källner”. Han gör en talkshow i web-världen där vi hoppas på en säsong två och han ska göra en andra säsong av ett program för SVT, ”Delat land”.

Melody Gardot.

… ”Skavlan”-effekten, artister som får sitt genombrott i programmet:

– Jag ser ju att Melody Gardot ofta snackar väldigt positivt om mig, det är roligt. Vi är Skandinaviens största musik­scen, om man ser till hur stor publiken är. Alla, från skivbolag till politiska partier, försöker manipulera oss. Vi nobbar många, vi fokuserar på vad som blir bra tv.

Publicerad: