Filmtips 1 augusti

Foto: Robert de Niro, Vietnamveteran som inte kan sova om nätterna och därför kör taxi.
TV

Taxi driver

Våldsam klassiker som tog många år från idé till färdig film.

Manusförfattaren Paul Schrader skrev manuset inspirerad av John Fords västern "Förföljarna", men det tog lång tid innan han hittade någon som ville göra den.

Och när Martin Scorsese väl ville och Robert De Niro sa ja fick filmbolaget övertygas om att inte stryka.

De Niro spelar en taxichaufför, en Vietnamveteran som inte kan sova utan jobbar hela nätterna. Han blir förälskad i en vacker kvinna som jobbar med politik, Cybill Shepherd, men deras träff blir ett fiasko.

Han tar sig an en tolv-årig prostituerad, Jodie Foster, och när hon hamnar i problem tar han till vapen för att rensa stan. Det handlar mycket om ensamhet och hur bitterheten i en människa sakta byggs upp till våld. Finalen är väl mer tänkt som en satir över mediernas behov av hjältar än en hyllning till taxichaufförens handlingar.

Fantastisk musik av Bernard Herrmann, som komponerade mycket åt Alfred Hitchcock. (1976)

TV 3

23.40

Malèna

Sorgligt drama från andra världskrigets Sicilien om den vackra Malèna ( Monica Bellucci) som åtrås av alla i den lilla staden. När hennes make drar ut i krig sprids elaka svartsjuka rykten som blir hennes undergång. Berättas genom en förälskad pojkes ögon. (2000)

TV 1000 Cinema

21.00

Joe Goulds hemlighet

Stanley Tucci har regisserat och spelar själv skribenten Joe Mitchell på New Yorker. En sann historia om hur Mitchell träffade, och skrev om, uteliggaren Joe Gould ( Ian Holm) som blev en lokalt berömd excentrisk man. Holm spelar Bilbo i "Sagan om ringen". (Joe Gould"s secret, 2000)

Canal+ Gul

17.55

Lek med döden

Mickey Rooney spelar en racerförare som kör i pappas hjulspår. Trots att fadern dog i en bilkrasch.

Han börjar som bilmekaniker och kämpar sig till förarstolen, i ett för sportfilmer normalt händelseförlopp. Väldigt mycket bilåkande, kul för den som gillar dånet av rusande motorer och växlar som skiftas.

Mickey Rooney (född 1920 som Joe Yul Jr) filmdebuterade redan som sexåring (under namnet Mickey McGuire) och då var han veteran från föräldrarnas scenshow.

Han blev populär i 15 filmer som Andy Hardy på 1930-talet, och spelade i flera musikaler mot Judy Garland.

Andra filmroller är i "En ding, ding, ding ding värld", "Svarta hingsten" och "Erik Viking". Han har fortsatt filma ända in på 1990-talet.

Mickey Rooney har varit gift åtta gånger, bland andra med Ava Gardner. (The Big wheel, 1949)

TV 4

13.00

Dirty pictures

Verklighetsbaserat rättegångsdrama. James Woods spelar en museichef i Cincinnati 1990 som åtalas när han ställer ut fotografier av Robert Mapple-thorpe. Är det konst eller pornografi? Ska moralens väktare skrämma museer och myndigheter? (2000)

Canal+

15.15