Villkorlig dom för järnrör i "Baren"

1 av 2 | Foto: TV3
Här attackerar Daniel Wallén en annan deltagare i Baren , i det mest omdiskuterade inslaget från förra säsongen.
TV

Det blev villkorlig dom och böter för den "Baren"-deltagare som slog en medtävlare med järnrör i tv.

Det beslutade Stockholms tingsrätt idag.

- Först blev jag besviken. Men nu när jag fått domen uppläst tycker jag nog att den är rätt bra. Jag har ju ändå slagit någon med ett järnrör, säger Daniel Wallén till aftonbladet.se.

"Det sämsta jag gjort"

Han befann sig som vanligt i skolan hela dagen idag eftersom själva rättegången avslutades igår. En stund fundrade han på att överklaga.

- Kanske skulle ett överklagande gynna mig. Kanske skulle en högre instans lägga större betoning på produktionsbolaget Strix ansvar, men jag vet inte hur stora förhoppningarna är för det.

- Åtalet är ju mellan mig och Rikard. Strix är inte inblandade rent juridiskt och det här var ändå det värsta och det sämsta jag någonsin gjort.

Det var i augusti förra året som 26-årige Daniel slog till medtävlaren Rikard Johansson med ett järnrör rakt framför tv-kameran i "Baren".

Han stängdes direkt ute från tv-programmet och åtalades senare för misshandel. Enligt domen idag har han gjort sig skyldig till misshandel, men slipper fängelse.

- Jag ska betala 6 000 kronor i skadestånd till Rikard och sedan 60 dagsböter á 30 kronor, plus någon tusenlapp i andra kostnader, säger Daniel.

Erkände direkt

Ända sedan slaget föll har Daniel hävdat att produktionsbolaget Strix manipulerade och eggade fram misshandeln. Så sa han också inför tingsrätten.

Han pekade också på det faktum att deltagarna skrev på ett avtal som innebar att de inte kunde lämna tv-serien självmant utan att riskera böter på 100 000 kronor.

- Det var en pressad situation, jag mådde dåligt och ville lämna programmet redan innan det här hände men kunde alltså inte, sade Daniel Wallén.

Kunde fått fängelse

Även Daniels advokat Leif Silbersky underströk bötesbeloppets roll i händelserna.

- Det otäcka är att deltagarna inte får gå hem utan att riskera böter, de tvingas alltså att ställa upp, sade Leif Silbersky.

Straffet kunde blivit upp till två års fängelse, men slutade alltså med villkorlig dom och böter.

- Om någon vecka vet jag om jag ska överklaga. Men det känns samtidigt skönt att lämna detta bakom mig nu.

Ångrar du att du deltog i "Baren"? Strix är kanske till och med ett bolag du skulle velat jobba på innan det där med järnröret hände, eller?

- Jag vill inte fundera på om jag ångrar att jag var med. Man ska inte börja grubbla. Det är klart att jag hade förhoppningar, men allt var så styrt och de där förhoppningarna försvann snabbt, säger Daniel.

- Jag fick bara en riktig vän under den tiden - Marcus Krite. Det var vi som höll ihop, men han gick bort för några veckor sedan och nu känns det tomt, säger Daniel.

Flyttar till New York i vår

Nu vill Daniel satsa fullt ut på skolarbetet. Han pluggar informationsutbildning och kommer snart att resa till New York. I januari lyfter planet och han stannar borta ända till midsommar nästa år.

- Jag ska göra min praktik där och kommer att vara där hela våren. Jag hoppas bara att den här domen inte gör det svårare att få visum.

Caroline Olsson