Filmtips 7 juli

Foto: victoria film
Peter Haber som Martin Beck och Figge Norling som nybakade polisen Skacke.
TV

Beck - mannen med ikonerna

Den tredje filmen av sexton, i den senaste filmserien om Martin Beck.

Bara några år efter den förra omgångens filmer, med Gösta Ekman i titelrollen, kom dessa filmer - nya originalhistorier av Rolf Börjlind.

Generellt sett är alla svartare i tonen än tidigare böcker och filmer. De skildrar den nya brottsligheten i Sverige, med ungdomsvåld, databrott, öststatsmaffians entré, mc-gäng och hot mot vittnen.

Just den här filmen är dock ingen av de bättre. Det är en rörig historia om ryska småskurkar och diplomater, kärleksaffärer med svenska statsråd och styckmord.

Peter Haber spelar Martin Beck, Gunvald Larsson spelas av Mikael Persbrandt, och hans kraftfulla utstrålning har gjort att centrum i dessa filmer har förskjutits lite grann. Det är mer liv i de scener där Persbrandt dominerar än när Habers lite tråkige Martin Beck står i centrum. (1997)

TV 4

21.00

Jean de Florette

Kärlek, hat och hämnd är några inslag, i den här klassiska franska historien som utspelas på landsbygden i 1920-talets Provence. Starkt och gripande, med Gérard Depardieu, Yves Montand (1921-1991), Daniel Auteuil och Elisabeth Depardieu. Uppföljaren, "Manons källa", sänds direkt efteråt, klockan 14.10. (1986)

Canal+ Blå

12.10

The Contender

En bra politisk thriller, som aldrig fick biopremiär. Kretsar kring intrigerna när man ska välja en ny vice president. Bra skådisar - Jeff Bridges, Gary Oldman, Joan Allen - och en intrig som för tankarna till de bästa avsnitten av tv-serien "Vita huset". (2000)

TV 1000 Cinema

19.00

Jerry Maguire

Tom Cruise i en av sina allra bästa roller.

Han spelar Jerry Maguire, en sportagent som börjar ifrågasätta sitt sätt att jobba. Är pengar verkligen allt här i livet?

Han öppnar eget och bara två människor följer med honom. En sekreterare ( Renée Zellweger) på firman, ensamstående mamma, och en klient ( Cuba Gooding Jr - Oscarsvinnare för bästa biroll), en talangfull spelare i amerikansk fotboll som ser något i Jerry Maguire, trots att han inte uppskattar de reklamjobb som agenten hittills har fixat åt honom.

En film med humor, värme och trovärdighet. (1996)

TV 3

21.00

Den gröna milen

Amerikanskt fängelsedrama med Tom Hanks, efter Stephen Kings bok. Utspelar sig på 1930-talet, Tom Hanks är vaktchef på ett fängelse för dödsdömda fångar. En jättelik svart fånge ( Michael Clarke Duncan) med övernaturliga krafter förändrar livet för många på anstalten" Välgjort, men de övernaturliga bitarna fungerar inte lika effektivt som i romanen. (The Green mile, 1999)

Canal+ Gul

17.25