Lundin leder ny släktshow

TV

Svensk-amerikaner tävlar mot varandra i SVT:s nya satsning

Foto: ”Min lärarutbildning kommer nog väl till pass eftersom programmet handlar om vårt kulturarv”, säger Anders Lundin som blir programledare för ”Allt för Sverige!”.

En drunknade. En försvann.

Ovissheten kring den egna släkthistorien bidrog till att Anders Lundin ville leda reality-serien ”Allt för Sverige!” i SVT.

– Jag har en ”dead end” där, säger han.

Nöjesbladet kan avslöja att Anders Lundin blir programledare för en ny ”feel good” reality-serie på bästa sändningstid i SVT där tio amerikaner med svenska rötter får chansen att återvända till Sverige och återförenas med släkten. Arbetsnamnet är ”Allt för Sverige!” och just nu pågår casting i USA.

För Nöjesbladet berättar Anders Lundin att han själv har några tragiska händelser i sin släkthistoria kopplade till just Nordamerika.

– Jag har en ”dead end” där som jag inte vet något om. Min farfars två bröder försvann någon gång i början av 1900-talet. Den ena av dem gick under till sjöss och den andre försvann enligt uppgift till Amerika. Men vi vet inget alls om det, säger Anders Lundin.

Svar på Ellis Island

I och med tv-programmet har Anders Lundin börjat intressera sig mer för sin bakgrund.

– Så vitt jag förstår har Ellis Island i New York ett gediget arkiv där man kan få svar på något om den här ”lundinaren”, säger han.

Det Meterproducerade SVT-programmet har en norsk förlaga där deltagarna steg för steg röstas ut och får lämna programmet.

Vinnaren belönas med ett släktkalas med den tidigare okända familjen.

– Vi behöver inte leta efter särskilt utmejslade superkaraktärer. Jag tror vi hittar personligheter, men de behöver inte vara tatuerade från topp till tå. Det är vanliga människor på den här resan. Och det ger en jäkligt varm botten till hela programmet, säger Anders Lundin.

Utsätts för utmaningar

Hur tävlingsmomenten ska utformas är ännu inte klart. Men deltagarna kommer att utsättas för utmaningar där de får återkoppla till sitt svenska arv. ”Allt för Sverige!” spelas in i juni och kommer att börja sändas sen höst i SVT1.

– Enkelt uttryckt kan man säga att det är en blandning mellan ”Vem tror du att du är?” och ”Mästarnas mästare”, säger Martin Österdahl, programbeställare i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM