Bitterljuv kärlekshistoria

Mitt Afrika

Meryl Streep spelar författarinnan Karen Blixens alter ego i den här kärlekshistorien med Robert Redford som piloten hon dras till. Ett vackert bitterljuvt triangeldrama som grep många biobesökare.

Meryl Streep talar engelska med dansk brytning och Redford föreställer en engelsk äventyrare.

Karen Blixen hade ett resonemangsäktenskap 1914 –1922 med Bror von Blixen-Finecke (Klaus Maria Brandauer), en man som smittade henne med syfilis.

Hon blev känd som författare under namnet Isak Dinesen och debuterade 1934. Boken ”Den afrikanska farmen” kom 1937 och skildrar hennes år som kaffeodlare i Kenya 1914–1931.

Filmen är gjord av Sydney Pollack som snyggt fångar det fantastiska afrikanska landskapet. Även musiken är bra, av John Barry som gjort mycket för filmen, bland annat 007-musik. (Out of Africa, 1985)

SVT 1 21.00

Hard eight

Om spelare i Reno och Las Vegas. Att vinna och förlora i liknande ton som ”Farväl Las Vegas”. Fängslande människoskildring, med Gwyneth Paltrow och Samuel L Jackson. Av regissören till ”Boogie nights” och ”Magnolia”.

Om en äldre och mycket erfaren spelare som tar sig an en ung odåga och lär honom knepen. Men lärjungen har lite svårt att klara sig. Han blir bland annat kär i en servitris/prostituerad, som inte heller är så smart. Väl spelad av Paltrow, en annan sorts roll än vad hon brukar göra.

Det här var Paul Thomas Andersons första film. Men flera av skådespelarna har återkommit i hans andra filmer, som John C Reilly och Philip Baker Hall. Även Philip Semour Hoffman som här har en mycket hastig liten roll vid ett av spelborden. (1997)

Kanal 5 22.00

Sanningens ögonblick – Karate Kid

Första filmen om tonåringen som blir mobbad när han flyttar till västkusten med mamma. Men en japansk portvakt lär honom sköta bonzaiträd och karate så han kan ge igen.

Handlar mer om hitta självförtroende och egenvärde än slagsmål, men det finns förstås en spektakulär turnering i slutet av filmen. Fick två uppföljare med Ralph Macchio som allt plufsigare huvudperson, och en fjärde film med Hilary Swank som karateelev. (1984)

TV 3 21.00

The Wedding singer

Hjärtevärmande romantisk komedi som lyfter fram det charmigt töntiga med 80-talets kläder och pop. Adam Sandler är trevlig festsångare på olika bröllop, men blir bitter när fästmön går. Drew Barrymore tröstar. (1998)

TV 1000 22.00

Publisert: