”Den kommer att märkas mer och mer”

TV

”Saltöns” Per Myrberg om åldersskillnaden till sin 27 år yngre hustru

Foto: Jerker Ivarsson

I succéserien ”Saltön” faller han för en mycket yngre kvinna.

Även i verkligheten är skådespelaren Per Myrberg gift med Sara – 27 år yngre.

– Åldersskillnaden kommer nog dessvärre att märkas mer och mer, säger han.

Foto: Karin Törnblom/IBL
ETT PAR I 16 ÅR Per Myrberg med hustrun Sara och tolvårige sonen Axel på premiären av musikalen ”Mamma mia!” på Cirkus i Stockholm.

Han är populärast i Carin Mannheimers succéserie ”Saltön”, enligt Aftonbladets läsare. I rollen som den buttre MacFie inleder skådespelaren Per Myrberg en intensiv romans med seriens Sara Palm – fyrtio år yngre.

– Jag tyckte att MacFie var en intressant roll att spela. Och det är ju inte direkt vanligt att man får spela förste älskare vid 71 års ålder, det känns jättekul, säger Per Myrberg.

Även i verkligheten har Per Myrberg erfarenhet av kärlek med stor åldersskillnad. Sedan 16 år lever han tillsammans med hustrun Sara, 27 år yngre.

Öppna från början

– Jag var 56 och Sara var 28 när vi träffades. Och jag varnade min hustru, för att jag visste att det skulle bli en väldig massa snack. Men vi smög aldrig med vår relation, det var lika bra att vara öppna med det från början. Och nuförtiden är det ingen som bryr sig, säger Per Myrberg och skrattar.

Paret träffades på teatern, där de båda medverkade i pjäsen ”Mästaren och Margarita”, och visst pratades det en del om den unga tjejens romans med den medelålders skådespelaren.

Man kan inte bry sig

– Men sådant där måste man alltid sätta sig över. Älskar man varandra kan man inte bry sig om att folk pratar, säger Per Myrberg.

Tänker ni själva på åldersskillnaden?

– Vi gjorde det i början men inte längre. Men jag kommer naturligtvis att bli äldre medan min hustru fortfarande inte är så gammal. Åldersskillnaden kommer nog dessvärre att märkas mer och mer.

Hur hanterar ni det?

– Det går nog inte att hantera. Det blir som det blir. Livet är sådant. Men vi har skrivit testamenten och sådant.

Äktenskapet har även inneburit att Per Myrberg, som har flera barn sedan tidigare, har blivit pappa igen. För tolv år sedan fick paret sonen Axel.

Planerar fortsättning

Som Aftonbladet tidigare berättat så planerar nu SVT för fullt på en fortsättning på ”Saltön”.

Och Per Myrberg ser fram emot att spela in en fortsättning.

– Ja, MacFie dyker upp även i de två kvarvarande böckerna så det vore väl märkligt om jag inte spelade honom igen. Det ska bli väldigt kul, men än så länge har det inte gått så långt att jag blivit tillfrågad, säger han.

Pontus Hammarlund, Martin Söderström