Obehaglig och tragisk skånsk mördarjakt

Så bra är Mikael Marcimains SVT-serie om Helénmordet

”Jakten på en mördare”.
”Jakten på en mördare”.

TV-RECENSION Skånska mord, män som hatar kvinnor, social misär – och outtröttliga poliser.
Mikael Marcimains ”Jakten på en mördare” är stark och tragisk både som kriminalare och svenskt tidsdokument.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Jakten på en mördare

SVT
Sex delar
Av Helene Lindholm och Lotta Erikson, med bl a Anders Beckman, Lotten Roos, Håkan Bengtsson, Rasmus Troedsson, Lars Schilken, Magnus Schmitz.


KRIMINALDRAMA Barnamord, kvinnohat, prostitution, social misär, själsliga avgrundsdjup och, som någon karaktär vid något tillfälle ungefär uttrycker sig, ett Skåne med en pedofil i varenda buske.
SVT:s ”Jakten på en mördare” – regisserad av Mikael Marcimain och skriven av Helene Lindholm och Lotta Erikson efter Tobias Barkmans reportagebok – är en stark, obehaglig och tragisk serie som skulle kunna beskrivas som en svensk motsvarighet till ”Mindhunter”, men framför allt har mycket gemensamt med Marcimains egen ”Lasermannen” från 2005. Ett (i det här fallet ganska långt) kapitel verklig modern svensk kriminalhistoria skildras sobert och metodiskt, samtidigt som en bild av ett Sverige i förändring – 90-talskrisande och med bedrövliga miljöer, trasiga människor och växande skuggsidor – målas upp.
Serien tar avstamp i och handlar främst om utredningen av det sadistiska sexualmordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989, som inte klarades upp förrän 2004. Men även flera andra kvinnomord i regionen, som spaningsgruppen vid Kristianstadpolisen löste under tiden, tas upp.
Anders Beckman står i centrum som utredningsledaren Per-Åke Åkesson, som trots att han motarbetas av sin egen chef och blir ett sorts byråkratiskt offer för en organisation under omstrukturering, där eviga blanketter och små lappar med ”värdeord” börjar tränga undan själva polisarbetet, enträget jobbar vidare.

Lotten Roos gör en annan stor roll som förhörsledaren Monica Olhed, och Håkan Bengtsson en tredje som Erik Johansson; en uppdiktad person som får representera de flera olika poliser som i verkligheten jobbade i gruppen.
Ingen av skådespelarna är påträngande känd, även om de flesta nog känner igen Rasmus Troedsson, som spelar inkompetent och omedgörlig chef, som ”Bellan” från ”Vår tid är nu”. Nästan alla talar skånska, och känslan är mycket autentisk. Tonen återhållen, vemodig och respektfull.

En svensk serie du måste se.


”Jakten på en mördare” har premiär i SVT den 15 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE