Lena Ph i tv: Kungen ljuger

Sångerskan hoppar på monarken i ”Så mycket bättre” i kväll – nu får hon hård kritik av hovet

Kungen ”ljuger medvetet”.

Det påstår Lena Philipsson, 45, i en nyskriven låttext i kvällens ”Så mycket bättre”.

Nu får sångerskan hård kritik av kungahuset:

– Det är väldigt olyckligt att kungen blir involverad, säger Bertil Ternert, informationschef på hovet.

I kväll är det vissångaren Mikael Wiehes tur att som sjunde och sista artist stå i centrum i TV4:s succéprogram ”Så mycket bättre”.

De andra deltagarna bjuder på flera egensinniga tolkningar av hans låtar – men frågan är om någon överraskar lika mycket som Lena Philipsson, 45.

Hennes version av den klassiska Hoola Bandoola-sången ”Vem kan man lita på?” innehåller en nyskriven vers där Philipsson nämner några av landets mest kända personer.

”Kamprad har flytt”

Originalversionen innehåller referenser till John Lennon och Yoko Ono, Bob Dylan och Marilyn Monroe. I Lena Philipssons nyskrivna text byts de ut mot dagsaktuella namn.

”När Runar och Carola har gått på psykoanalys/Och Ingvar Kamprad har flytt till landet med miljarderna”, sjunger hon bland annat.

Den värsta kängan får dock vårt kungahus. Raden ”när prinsar och presidenter ljuger medvetet ikapp” är utbytt mot ”när kungen och hans vänner ljuger medvetet ikapp” – en uppenbar referens till Anders Lettström-affären i kölvattnet efter skandalboken ”Den motvillige monarken”.

Bertil Ternert, informationschef på hovet, riktar kritik mot Philipssons text:

– Det är väldigt olyckligt att det ska falla på kungen. Under snart ett års tid har kungen försökt ta avstånd från och dementerat att han har haft vetskap om det Anders Lettström har gjort. Det är olyckligt att kungen blir involverad i något

sådant här, säger han.

Texten får även kritik av Rojalistiska föreningen, en rikstäckande organisation som sedan 1978 har som mål att stärka monarkin.

– Det är olustigt. Jag ser allvarligt på det. Det är visserligen ett underhållningsprogram och jag tror man förstår att Lena Philipsson har glimten i ögat. Men den underliggande tonen som ligger bakom det här är att om media och andra felaktigt upprepar att kungen ljuger blir det till slut en sanning. Kungen kan inte lastas för vad en vän till honom har sagt

eller gjort, säger ordförande Patrik Åkesson.

– Man ser inte längre än vad näsan räcker, fortsätter han.

”Mer aktuella namn”

Lena Philipsson hälsar i ett mejl till Nöjesbladet att texten inte ska tas personligt.

”Jag har bytt ut de gamla namnen från texten till mer aktuella namn i dag, namn med ungefärlig motsvarande betydelse. Jag vill dock påpeka att det inte handlar om min egen personliga kritik, utan är gjort med glimten i ögat. Det speglar kanske mer skriverier i media”, skriver Philipsson.

Matilda Snöwall, exekutiv producent på TV4, bemöter även hon kritiken.

– Vi censurerar inte våra artister på något sätt. Det är en låt med glimten i ögat och vi såg inga problem med att ha med den i programmet, säger hon.

Publisert: