Tittarna rasar mot ”Farmen”: ”Bojkotta”

1 av 6 | Foto: TV4

avMathilde Albinsson

TV

”Farmen” har urartat till vuxenmobbning.

Det menar upprörda tittare på TV4:s sociala medier.

”TV4 vart är ert ansvar i det här?”, skriver en tittare.

Bråken har avlöst varandra i årets upplaga av ”Farmen”.

Men onsdagens avsnitt gick överstyr, menar upprörda tittare.

Storbonden Alexandra Louthander gör det svårt för Robert Lundström och Dee Omar att slutföra sina individuella uppdrag. Enligt Dee mörkar Alexandra detaljer kring uppdraget och ger henne svårare uppgifter jämfört med de andra deltagarna.

I slutet av programmet hittar dessutom Jean-Pierre Marques och Alexandra på ytterligare ett uppdrag, där Dee måste klättra upp i ett äppelträd, plocka äpplen och låta som en hök.

– Det är faktiskt inte trevligt att vara här. Det finns vissa aspekter som är trevliga, som naturen, djuren och allt det där, men folket och stämningen är inte trevligt. Den är inte okej, säger Dee i programmet.

Vill bojkotta programmet

Förfärade tittare menar att ”Farmen” har urartat till mobbning-tv. Många kräver nu, på programmets Facebook och Instagram, att TV4 tar ansvar.

”Mobbning på hög nivå, hur kan man ens stå rakryggad idag om man beter sig på detta sätt!!? Hur kan TV4 Farmen tillåta detta... de accepterar inte när deltagarna slogs men vad är detta då”, skriver en.

Röster höjs även om att man ska bojkotta programmet.

”Vad skönt att det är fler än jag som reagerade starkt ikväll. TV4 var är ert ansvar i det här? Ni skickade hem någon för en gröt tallrik. Men ni filmar och sänder psykisk mobbing i TV? Hade jag varit Dee hade jag hellre fått 10 tallrikar i skallen än att bli så fruktansvärt förnedrad program efter program av ett x antal personer. TV4 borde skämmas!”, skriver en annan.

”Ovanlig många starka reaktioner”

TV4 medger att många tittare hört av sig efter onsdagens avsnitt.

”Det stämmer att det blev ovanligt många starka reaktioner från tittare igår. Att vara med i Farmen är en väldigt speciell situation och många deltagare kan agera och reagera på ett sätt som de förmodligen inte hade gjort i det vanliga livet. Vi har full förståelse för om tittarna uppfattar vissa situationer som både hårda och obehagliga, men vill påminna om att produktionen alltid finns till hands och har en nära dialog med alla deltagare”, skriver Joel Bendrik, exekutiv producent i ett mejl till Nöjesbladet.

Han berättar att inspelningarna stoppades flera gånger under sommaren för att man skulle samla och prata med deltagarna, både i grupp och enskilt.

”Detta för att lugna, medla och ge stöd. Detta utmynnade bland annat i vad tittarna kommer att få se ikväll där konflikten lugnar ned sig betydligt. Det har varit en stökig säsong men alternativet att inte visa bråken och utsattheten vissa deltagare upplevde hade varit orättvis mot alla inblandade.  Att deltagarna bråkar är inget vi uppmuntrar eller söker, utan tvärtom vill vi att alla som är med i Farmen ska trivas och må bra.”

Ni agerade när en deltagare smällde gröt i huvudet på en annan. Tittare menar att man även borde agera mot den psykiska mobbning som visas i programmet. Hur har ni resonerat kring det?

”Fysiskt våld är helt oacceptabelt på Farmen. Det vet alla deltagare väl om när de kliver in på gården. Hårda ord och mobbing är betydligt svårare att bedöma och sätta regler kring. Där känner produktionen hela tiden av stämningen och bryter när man tycker att något går för långt. Produktionen är väldigt nära deltagarna och det finns alltid någon att vända sig till om man känner sig utsatt eller om spelet går överstyr. Vi kommer att ta med oss detta års erfarenheter inför kommande säsonger och självklart se över om vi kan hantera liknande situationer ännu bättre”, skriver Joel Bendrik.

Vilket ansvar har TV4 när det kommer till att fånga upp hur deltagarna mår?

”Vi har ett stort ansvar och försöker hålla en tät dialog med alla inblandade. Vi och produktionen följer hela tiden upp hur deltagarna mår. Självklart vill vi att alla som deltar i Farmen ska känna att det var en positiv upplevelse.”

I kvällens avsnitt av ”Farmen” rensar gruppen luften. Det blir snabbt ett upprört samtal, men i slutänden försonas deltagarna.

Här är alla vinnare av ”Farmen” – känner du igen dem? 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Farmen

TV4