Sara anmälde julkalendern: ”Kan skada barns andliga hälsa”

avFrida Söderlund

Nu träder Sara Strålin fram

1 av 4
Hon anmälde SVT:s julkalender för ockultism. Nu berättar Sara Strålin varför.

Föräldrar har rasat mot årets julkalender "Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst" – och anklagat den för ockultism.

Nu talar en av föräldrarna ut.

– Det kan skada barns andliga hälsa, säger Sara Strålin i "Gomorron Sverige".

Sju gånger har årets julkalender anmälts till Granskningsnämnden.

Föräldrar har gjort uppror mot "Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst" och anklagat serien för att uppmana till bland annat ockultism.

I dagens "Gomorron Sverige" i SVT mötte en av anmälarna, föräldern Sara Strålin, manusförfattaren Jesper Harrie.

Ska skydda barn

– Det jag regerar på är att SVT visar "Anden i glaset". Jag tror att det är något mer än en oskyldig lek, säger Sara Strålin och fortsätter:

– Jag tror att det finns en andevärld och jag tror att man ska skydda barn från att försöka komma i kontakt. Jag tror att det kan skada barns andliga hälsa.

Det är i det andra avsnittet av "Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst" som barnen leker "Anden i glaset".

– Att försöka få kontakt med andar som vi inte känner till, det kan leda oss in i en vilsenhet. Jag tycker inte att SVT ska väcka en nyfikenhet att barn själva försöker göra "Anden i glaset", säger hon.

Ondskans hantlangare

Kyrkoherden Zbigniew Golebiewski har tidigare reagerat på årets julkalender och kallat SVT för "ondskans hantlangare". Men manusförfattaren Jesper Harrie säger i "Gomorron Sverige" att kalendern är oskadlig.

– Det är inte så att vi leder in barnen, indoktrinerar, på något sätt. Vi leker med ett antal fenomen som ingår i vårt kulturarv, säger han och fortsätter:

– Man kan diskutera mycket i vårt medieutbud, och jag tycker kanske inte att julkalendern just i år tillhör någonting som kan skada våra barn.