”Djur känner av olika naturfenomen”

TV

Läsarna övertygade om djurs förmåga

”Var med om en jordbävning i Västindien. 5 min innan tystnade allt djurljud såsom syrsor, fågelkvitter etc. Allt blev totalt tyst!”, skriver svarett.

Läsarna i kvällens Eftersnack över övertygade om att djur känner av annalkande faror.

Många läsare har delat med sig av sina berättelser om djur som uppträtt märkligt precis innan ett naturfenomen.

”Var med om en tornado i Chicago och så vitt jag minns så blev allt rätt tyst innan den slog till. Tokig i tornados som jag e så tyckte jag d va rätt coolt men d kunde slutat illa...tror defenitivt att djuren kände på sig att den var på väg...”, skriver Ledsen84.

Aktiva Ada skriver om en gammal berättelse från Kreta:

”?på den tiden det var full verksamhet på Knossos tog de in ormar i byggnaderna, eftersom ormarna ringlade ut när jordbävning var på gång och på det sättet varnade folket”.

Eniga läsare i omröstning

Mogi berättar om en jordbävning som ägde rum för 20 år sedan:

”Katten sprang omkring, stannade upp och skakade lätt som om den var rädd för något. Några minuter senare kunde vi känna golvet i vårt hus vibrera”.

Hardwark är dock skeptisk:

”?för att kunna avgöra vad som är en korrekt reaktion till fara måste man också räkna hur många gånger djur eller människor förutsett en händelse som inte sedan hänt. Jag kan enkelt förutsäga att en tärning kommer slå sex hur många gånger som helst, under förutsättning att dom gånger jag har fel inte räknas”.

Totalt sett verkar läsarna vara extremt överens: 97 procent av de nästan 9 000 röstande tror att djur kan känna på sig faror.

Emma Svensson