Skäggprogram och Robinson

TV

Tittarstormar vi minns - vilka tycker du var värst?

Foto: Minns du? Per Oscarsson i Hylands hörna, Skäggprogrammen, Robinson och röstningskaoset i årets Melodifestival.

Sedan tv-apparaternas intåg i våra vardagsrum har vi roats och upprörts över vad som kommer ut ur den så kallade dumburken.

Vilken tycker du var den värsta tittarstormen genom tiderna?

November 1963. De s k ”Skäggen” – sex herrar och en dam som rökte, drack och rapade på bästa sändningstid – satte folkets känslor i svallning. Sveriges Radios telefonväxlar blockerades av ilskna tittare, tidningarna fylldes med rasande insändare, och krav höjdes på TV-ledningens avgång. Landet delades i två läger: för eller emot.

På annandag jul 1966 tog skådespelaren Per Oscarsson av sig alla kläder, utom kalsongerna, i direktsändning i Sveriges populäraste tv-program, Hylands hörna.

1969. Tv:s julkalendrar har alltid rört upp känslorna. ”Tittarstorm mot Adventskalendern – ’vi vill ha tomtar och lucior istället för en bilmekaniker...’ ”. En rubrik ur Aftonbladet den 1 december 1969. Det tittarna stormade mot var ”Herkules Jonssons storverk”, av och med Tage Danielsson.

1971. En av de mest utskällda kalendrarna är "Broster, Broster" från 1971. Ludde (Carl-Gustaf Lindstedt) riskerade att bli arbetslös och hustrun Linda (Claire Wikholm) väntade barn på julafton. Programmet orsakade tittarstorm för sin "vänstervridning och brist på respekt för julevangeliet".

1982. ”Kalle Ankas julafton” är en helig ko i tv-tablån. 1982 byttes Tjuren Ferdinand ut mot Den fula ankungen utan folkets vetskap och det blev så stora protester att SVT var tvungna att sända inslaget direkt efter den ordinarie sändningen.

1983. Carola orsakar i det närmaste masshysteri efter vinsten med ”Främling” i Melodifestivalen.

1985. Lill Lindfors tappar kjolen i Eurovision Song Contest i Göteborg.

1988. Agne och Svullo rörde upp känslor med gapig, absurd och våldsam humor.

1997. Dokusåpan "Expedition Robinson” hade premiär och debatten om ”mobbnings-tv” drog i gång.

2004. "Tortyr", "fy fan" sa Linda Skugge i SVT mitt under Nobelfesten. I direktsändning från festen i Stadshuset i Stockholm kritiserade författaren Linda Skugge bland annnat maten och kungafamiljen.

2006. Tusentals tittare kunde inte rösta på Andreas Johnson i Melodifestivalen. SVT:s telefoner kraschade och kaoset kan ha gett Carola segern.

aftonbladet.se