Hård kritik mot Anders Bagge efter skällsordet i ”Idol”

avDante Thomsen

Kallade Bard för ”cp” – ber om ursäkt

1 av 3

Anders Bagge kallade Alexander Bard för ”cp”.

Nu anklagas jurymedlemmen för funkofobi.

– Jag skäms otroligt mycket, säger han till Nöjesbladet.

Under kvällens kvaltävling i ”Idol” gick det hett till i juryn. Efter Simon Zyons framträdande hyllades artisten av Laila Bagge.

Men Anders Bagge var ändå inte helt nöjd.

– Den där urringningen får ju ”Paradise hotel” att blekna. Men skitsamma, du har världens teknik. Matt Corby är absolut ingen enkel sångare att tolka. Det som är lite tråkigt är att du hade fullt fräs hela tiden för du har en jäkla fin ton när du sjunger svagt. Men galen performance, säger han i programmet.

Då lägger plötsligt Alexander Bard sig i.

– Men vad du gnäller!

Då brister det för Anders Bagge, som ännu inte hunnit komma till sin positiva kritik av Simon Zion.

– Men jag var inte klar ditt cp!

”Det är funkofobi”

Flera har reagerat på Anders Bagges uttalande. Johanna Andersson har cerebral pares och skriver för Funkisbladet och är ledamot på Förbundet Unga Rörelsehindrade. Hon tar väldigt illa vid sig.

– Det är funkofobi. Att sådant här händer i tv är fruktansvärt. Jag blir arg när en använder diagnos för att beskriva hur konstig eller hur dum en person är, är fördomsfullt. Jag blir arg och less eftersom att en inte är mindre värd eller dum i huvudet om en har en funktionsvariation.

– Det är ett strukturellt problem som samhället måste kämpa mot. Ett strukturellt problem.

”Jag skäms otroligt mycket”

Anders Bagge är mycket ångerfull.

– Det var inte ett bra ordval, det slank ur mig för att jag blev förbannad för att han avbryter mig konstant hela tiden. Det var jättekonstigt och dumt, jag vet inte var det kom ifrån och jag skäms otroligt mycket. Jag tänkte inte till och jag kan inte göra annat än att be ödmjukast om ursäkt, säger Anders Bagge till Nöjesbladet.

Anders Bagge säger också att han aldrig kommer använda ”cp” som skällsord igen.

– Det kommer aldrig komma ur min mun. Det är så dumt att det överhuvud taget används, så fel. Och det är omoget av mig som 47-åring att använda det ordet.

TV4 har även bett om ursäkt för uttalandet på sitt officiella Twitter-konto. De har också klippt bort skällsordet från Simon Zions framträdande på TV4 Play. På ”Idol Sveriges” officiella Youtube-kanal finns skällsordet dock fortfarande kvar i klippet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2015

Idol