Stjärnorna på slottet

SVT anmäls för grishuvud

Av: 

Isabel Norman

TV

Maträtten hamnar på Granskningsnämndens bord

I premiären av ”Stjärnorna på slottet” serverades spädgris med huvudet kvar på fatet.

Grisen fick också olika namn i inslaget som har anmälts till Granskningsnämnden.

– Jag kan förstå att man tycker att det är osmakligt, säger Petter Bragée som är programchef på SVT Malmö.

Under Claire Wikholms, 71, dag i ”Stjärnorna på slottet” i SVT får deltagarna smaka på en maträtt från skådespelarens barndom.

– Får jag presentera Sten, säger stjärnkocken Ulf Wagner när han kommer ut med den ugnsbakade spädgrisen och där grisens huvud låg på fatet.

– Det känns väldigt konstigt att äta Nasse samtidigt som han tittar på mig, säger skådespelaren Morgan Alling, 47, i programmet.

Nu har en tittare anmält programmet till Granskningsnämnden.

”Driver med döda djuret”

”Man visar hur man tillagar en spädgris, varvid man namnger den och sedan driver med det döda djuret efter man namngett det. Jag anser att god sed i tv är att man visar vördnad inför döda djur eftersom den regeln verkar bara gälla för människor och inte djur”, skriver anmälaren.

Granskningsnämnden har ännu inte beslutat om de kommer att pröva ärendet men Petter Bragée som är programchef på SVT Malmö berättar att han känner till att det finns en anmälan.

– Jag har svårt att se att det finns något i scenen som strider mot sändningstillståndet men det får vi se. Jag kan inte förutse om de tar upp den till bedömning men jag vet inte riktigt vilken paragraf i sändningstillståndet den skulle strida mot.

SVT skulle inte klippa om programmet

Kan du förstå att scenen väcker känslor?

– Ja, jag kan förstå att man tycker att det är osmakligt men det finns ingenting i vårt sändningstillstånd som säger att folk inte får säga saker som kan uppfattas som osmakligt. Det här är ett dokumentärt program där lite av charmen är att det som händer faktiskt händer. Det är det som är nerven i programmet, säger han.

Han berättar att de inte skulle välja att klippa om programmet.

– Skulle vi klippa bort allt som skulle kunna väcka anstöt så skulle det bli ett ganska tamt och ointressant program, säger Petter Bragée.

Programmet sändes den 26 december 2015.

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fira röda dagarna med ’Ol’ blue eyes’

ÄMNEN I ARTIKELN

Stjärnorna på slottet

Granskningsnämnden