LO-basen: ”TV4 borde skämmas”

TV

LO:s utspel om "Idol" får TV4 att ifrågasätta styrelsen

1 av 2 | Foto: Karl-Petter Thorlwaldsson, LO-ordförande.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ger sig in i tvisten om idolernas arbetsvillkor och säger att de utnyttjas.  

Det får TV4 reagera.

– Märkligt att inte också LO respekterar den pågående medlingsprocessen, säger TV4:s programchef Anna Rastner till Nöjesbladet.

I förra veckan tog flera fackförbund ställning mot avtalen i TV4:s flaggskepp "Idol". Det efter att Musikerförbundet öppet kritiserat kontrakten idolerna måste skriva på för att delta i programmets veckofinaler.

Det var i förra veckan som Musikförbundet bland annat  hotade med strejk om inte produktionsbolaget Fremantlemedia förbättrar arbetsvillkoren för deltagarna samt går med på att teckna ett kollektivavtal. Något som fick stöd av facken inom 6F, som är ett samarbets mellan  fackförbund inom LO, Byggnads, Seko, Målarna, Elektrikerna och Fastighetsanställdas Förbund.  De är beredda att överväga åtgärder om Fremantlemedia fortsatt vägrar kollektivavtal.

Enhällig styrelse

– Det är oerhört upprörande och allvarligt att produktionsbolaget Fremantlemedia vägrar teckna kollektivavtal. Det är skamligt att man utnyttjar unga människors drömmar och erbjuder dom arbetsvillkor som är oacceptabla, oskäliga och som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt, säger avtalssekreterarna i 6F förbunden i pressmeddelandet.

Nu växer stödet för Musikerförbundet ytterligare.

En enhällig LO-styrelse går ut och backar Musikerförbundets varsel om stridsåtgärder.

"Det är en skam att bolaget inte vill skriva på ett kollektivavtal utan i stället fortsätta utnyttja unga människor med artistdrömmar", skriver LO i ett stöduttalande.

”Utnyttjar ungdomar”

LO, Landsorganisationen  i Sverige, är ett samarbete mellan 14 olika fackförbund däribland Musikerförbundet. De har omkring 1,5 miljoner medlemmar som jobbar i allt från sjukvården och bilmekaniker till  restauranger och i butiker. 

– Vi hade den här frågan uppe på LOs styrelsemöte i går och alla 14 förbund säger att de stödjer Musikerförbundet om ett kollektivavtal. TV4 tjänar mångbelopp i reklamintäkter varje vecka. Det är obegripligt att de utnyttjar ungdomar och deras drömmar på det här sättet. De borde skämmas, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Jag är själv ett gammalt "Idol"-fan som följt programmet i alla år och hade ingen aning om att de hade sådana usla avtal för unga.

”Förväntar oss att de skriver på”

LO uppmanar Fremantlemedia att sätta sig vid förhandlingsbordet och skriva på ett avtal.

– Jag är ganska säker på att TV4 inte vill framstå som giriga. Vi backar Musikerförbundet och vi förväntar oss att Fremantle kommer skriva på ett kollektivavtal. Jag är optimistisk, säger  Karl-Petter Thorwaldsson.

Under tisdagen sitter Musikerförbundet och Fremantlemedia i ett medlingsmöte för att försöka komma överens.

Anna Rastner, programchef TV4, ifrågasätter LOs uttalande:

– Vi avvaktar den medling som pågår mellan Fremantle och Musikerförbundet och avstår tillsvidare att kommentera. Samtidigt kan vi inte låta bli att tycka att det är märkligt att inte också LO respekterar den pågående medlingsprocessen, säger hon i en skriftlig kommentar till Nöjesbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM