Tv-legendaren Johnny Carson är död

TV

Lettermans förebild dog av emfysen

NEW YORK

Tv-legendaren Johnny Carson är död.

-Det gick inte en dag utan att jag tänkte, "hur hade Johnny gjort", säger David Letterman.

Foto: Johnny Carson.

Mannen som sågs av 55 miljoner tv-tittare när han slutade som programledare för "Tonight show" 1992, dog i går i Malibu, 79 år gammal, av emfysem.

- Han somnade fridfullt tidigt på morgonen. Han var omgiven av sin familj, säger hans släkting Jeff Sotzing.

Carson - som började 1962 - betraktas som fadern till den typ av talkshow som David Letterman och Jay Leno nu gör: En inledande monolog, roliga inslag, sketcher och kända gäster.

Varje program inleddes med det legendariska:

"Heeeeeeere"s Johnny!"

Tungt privatliv

Carsons privatliv var inte lika lyckat som hans karriär. Han var gift fyra gånger, och 1991 dog en av hans tre söner, Ricky, 39, i en bilolycka.

Efter att Carson slutade jobbet 1992 har han hållit sig borta från rampljuset trots mångas försök att få honom att göra comeback.

När hans jobb blev ledigt på tv-bolaget NBC kämpade både David Letterman och Jay Leno om att få platsen. Leno vann och Letterman gick till CBS.

Skickade skämt

Carson fortsatte dock att favorisera David Letterman. Så sent som förra veckan avslöjade tidningen Daily News att han brukade komma på skämt och skicka dem till Letterman.

Han var en av många komiker som i natt hyllade den store Carson, som hjälpte så många unga komiker i deras karriärer.

- Om inte Johnny låtit mig vara med i hans show hade jag antagligen varit världens äldsta oupptäckta kvinnliga komiker, säger Joan Rivers, som slog igenom hos Carson 1965.

Fredrik Virtanen