Deltagarnas hemliga fest

TV

De fattiga fick vakterna att smuggla in mat på natten

De fattiga deltagarna hade gått hungriga i flera veckor.

Men natten före revolutionen festade de i hemlighet på smuggelmat - och svenska fotbollsresultat.

- Det gav oss nog en fördel både psykiskt och fysiskt, säger Ken Lennaard.

Foto: FICK EN NYTÄNDNING De fattiga fick först flytta in i grottan där de kunde sno lite potatis. Därefter övertalade de några polska vakter att smuggla in mat, choklad, saft och cigaretter. Det fick de fattiga att sedan orka och lyckas med sitt uppdrag.

I går var det revolution i "Riket". De fattiga fick en unik chans att ändra spelets gång. Klarade de av att storma slottet skulle de få byta plats med de rika.

Och uppdraget lyckades.

- Den känsla av eufori vi kände kommer jag nog aldrig mer uppleva, säger Amelie Åkerström von Schwerin.

Men vad tittarna inte fick se var att de fattiga kvällen innan uppdraget fick äta sig mätta för första gången sedan seriens start.

Snodde potatis

- När vi fick lämna fattighuset och flytta till grottan hamnade vi närmare civilisationen. Vi kunde till exempel sno lite potatis, säger Ken Lennaard.

- Och på natten vaktades vi av polska vakter. En av dessa kunde lite tyska och jag lyckades övertala honom att ta med lite mat till oss.

Kvällen före revolutionen gick vakten med på att smuggla in lite mat till deltagarna.

- Han kom då kamerateamet hade gått och halade upp feta, polska korvar, långfranska, choklad och saft. Och cigaretter till tjejerna, säger Ken Lennaard.

Ken Lennaard, Amelie Åkerström von Schwerin, Salam Abu-Iseifan och Malin Hurtig led alla av bristen på mat och för dem blev tillskottet välkommet.

"Gav en fördel"

- Även om jag tror vi hade klarat uppdraget utan den extra maten så gav den nog oss en fördel. För mig var det extra kul eftersom vakten kunde berätta att Sverige gått vidare i fotbolls-EM, säger Ken Lennaard.

"Riket" utspelar sig i en medeltida miljö och meningen var att deltagarna skulle hållas helt avskilda från nutiden. Men deltagarna lyckades trots det smuggla in mat, alkohol och nyheter vid flera tillfällen.

- Det är så klart helt fel. men jag tycker ändå att vi i det stora hela lyckats. Vill deltagarna verkligen få in saker i "Riket" så hittar de alltid ett sätt, hur många åtgärder vi än har gjort, säger Emma Kronqvist, projektledare för "Riket".

Linda Hjertén