Mejla

Sandra Wejbro

Slentriancynism när tonåringar exponeras i realityserier

Publicerad:
Uppdaterad:
Exponerade. Lance Hedman Graaf, son till Magdalena Graaf och Magnus Hedman, har en egen realityserie på Viafree. Det har Liam Pitts och hans mamma Laila Bagge också.
Foto: TV3/Daniel Stigefelt
Exponerade. Lance Hedman Graaf, son till Magdalena Graaf och Magnus Hedman, har en egen realityserie på Viafree. Det har Liam Pitts och hans mamma Laila Bagge också.

Skamryser du också ibland över saker du gjorde som tonåring?

Stunder av utbrott och hybris – som vi dock slapp få dokumenterade i realityserier.

Skam är en hämmande, ofta meningslös, känsla för oss som har alltför nära till den. Rimlig att känna när man gjort någon illa, men överflödig om man bara ­varit lite töntig. För vem bryr sig egentligen om att du spelat allan och röjt runt på Rhodos i en realityserie?

Till Pepes bodega på den grekiska semesterön åker Lance Hedman Graaf på dj-kurs i fjärde avsnittet av ”Lance vs livet” (Viafree). Realityserien följer, den vid inspelningen snart 18-årige, kändissonens vardag när han festar, käftar med föräldrarna och tränar för att bli MMA-stjärna. Han har adhd, en strulig bakgrund och en skämtsamt kaxig presentation, men samtidigt inga problem att visa en mjukare sida och mysa med sin bästis, ”själsfränden” Linton

 

I en tid när barn och tonåringar kan bygga sitt eget kändisskap på sociala medier, inte minst via Youtube, är det naturligt att även större tv-kanaler fått vittring på en attraktiv yngre publik. Gina Dirawi, Kristina ”Keyyo” Petrushina och William Spetz är bara några exempel på youtube-stjärnor som SVT var snabba att plocka upp. Stjärnskott som, till skillnad från ung­domar i den nya vågen av tonårsreality, oftast själva styrt den bild som förmedlats.

När 14-årige Liam Pitts och hans mamma Laila Bagge fick sin realityserie ”Lailaland” (TV3/Viafree) i våras föll naturligtvis ansvar och kontroll i stället i vårdnadshavares och tv-producenters händer. Liam var redan youtube-kändis, med klipp som han i dag beskriver som lite pinsamma att se, och han sa i somras att jobbet som realitystjärna nästan fick honom att gå in i väggen. Men jo, nästa vecka har säsong två premiär.

För alla som ser ”Lailaland” och ”Lance vs livet” är det uppenbart att huvudpersonerna knappast är motvilliga stjärnor, snarare tvärtom. Liksom de högpresterande, tonåriga ryttaressen i färgstarka ”Familjen Hammarström” (SVT Play) verkar de älska uppmärksamheten. 

 

Men i takt med att vi blir allt mer avtrubbade inför hur barn exponeras i realityserier och sociala medier (allt som oftast av sina egna föräldrar) har en slentrianmässig cynism ­börjat krypa in.

I ”Lance vs livet” gör produktionen ”roliga klipp” som sprids viralt om hur Lance inte vet vad 1 maj är och med ­mamma Magdalena Graafs ogenerade beskrivning av första mötet med ­sonens ex-flickvän som lovar att inte besudla deras säng (med andra, grövre ord naturligtvis). Graafs har välkomnat oss in i sitt hem, så plötsligt är det fritt fram för allt. Klamydiatest, milf-skämt och vacklande självdistans, det många skulle kalla vanligt ­dokusåpeliv. 

 

Det finns inget som, vad jag vet, säger att någon av dem kommer fara illa av sin medverkan. Att de i framtiden kan ångra den är en annan sak. Men då, när det väl finns tid för eftertanke, har redan flera ­generationer levt sin barndom i internets sociala offentlighet. Då kommer snarare det motsatta framstå som exotiskt.

Vi som rodnar, trots att bara ­minnen finns som bevis.

LÄS VIDARE

”The favourite” av Yorgos Lanthimos med bland andra Rachel Weisz.

Veckans...

… måste. I veckan drog Stockholms filmfestival igång med mängder av spännande filmer. Bland de ­filmer jag redan sett kan jag rekommendera ”The kindergarten teacher” med Maggie Gyllenhaal, men allra mest ser jag fram emot grekiske ­favoriten Yorgos Lanthimos ­brittiska hovdrama ”The favourite”. Och fantastiska Gunnel Lindblom får välförtjänt ta emot Stockholm ­achievement award.

 

Kai Gullmar.

… pionjär. Dokumentären ”Swing it, Kai Gullmar, swing it” (SVT play) porträtterar en lite bortglömd schlager­drottning, kompositören Kai Gullmar som bland annat låg bakom ”Swing it, magistern”. I en tid då det var först var förbjudet och sedan sjukdomsklassat levde hon öppet som lesbisk – orädd och ostoppbar även på ett personligt plan.

 

… novembermys. Första säsongen av ”Clique” (HBO Nordic) var som en godispåse av intriger, sex och död. På lördag kommer säsong två där tjejgänget på Edinburghs universitet får sällskap av en grupp killar.

”Outlander”.

… novembermys 2. Fjärde ­säsongen av fantasybakelsen ”­Outlander” (Viaplay) hade premiär i veckan. Claire (Caitriona Balfe) och Jaime (Sam Heughan) befinner sig nu i USA för att starta ett nytt liv tillsammans.

 

… dokumentär. Det är alltid en speciell händelse när Tom Alandh kommer med en ny dokumentär och i veckan var det dags igen. ”Jan ­Johansson – en liten film om en stor konstnär” (SVT play) handlar om den legendariske jazzmusikern som dog i en bilolycka 1968, endast 37 år gammal.

 

… djur. Efter ”Planet earth” börjar SVT visa en ny naturserie på söndag kl 19. Den här gången ”Nya Zeeland”, om landet som geografiskt varit ­avskuret från resten av världen i ­­80 miljoner år. Tack vare det har djurlivet gått sin helt egna väg.

Av: Sandra Wejbro

Publicerad: