Från lömsk vapensmugglande taxfree-chef till lyckligt gift - här är ”Unos” tid på Freja

TV

Hans V Engström spelade ”Uno” i långköraren Rederiet

1 av 3 | Foto: Carl-Johan Söder/SVT
Hans V Engström som Uno.

Hans V Engström spelade mellan 1992 till 2002 karaktären ”Uno”. Här är valda delar av Unos tid på färjan

Hans V Engströms karaktär Uno spelade till en början den lömskaste taxfree-chefen i tv-historien. Uno stod bakom alla former av brottslighet det går att tänka sig på Östersjön. Med ett lömskt leende smugglade Uno bland annat vapen, knark och flyktingar. Den stora ärkefienden var casanovan och snidiga snajdaren Tony Sjögren, spelad av Kenneth Söderman. De både antagonisterna utövade utpressning och låg jämt i luven på varandra. Men oftast var det Uno som vann skurkaktigheterna.

Fick skaka galler

Lagens långa arm når till slut Unos brottscentral i taxfree-butiken där på Östersjön. Uno får skaka galler för knarksmuggling. Men på något sätt behöver inte Uno sitta i fängelse alltför länge. Han blir frisläpp och fortsätter sin tjänstegöring på Freja.

Familjen mönstrar på

I samma veva mönstrar plötsligt hela hans familj, som han lämnat för 15 år sedan, på färjan. Då händer något med Uno. Han vill bli god och vill till varje pris få tillbaka sin fru. Tyvärr går det inte som Uno vill. Exet vill inte alls ha något med honom att göra.

Indragen i mystisk sekt

Kärleksproblemen får Uno att kasta sig in i den mystiska sekten Ljuset barn. Uno blir mer och mer indragen i sekten. Han försöker få passagerare att bete sig mer moraliskt. Han försöker få passagerarna att sluta dricka alkohol och spela. Han predikar, healar och tvingar folk att sjunga Ljusets barn-sånger. Till slut inser han att det har gått för långt. Han känner sig hjärntvättad, lurad och bryter med sekten. En märklig bieffekt är att han efter sejouren med Ljusets barn får några slags mystiska krafter. Han ser syner och gör till och med en kort karriär som spågubbe på färjan.

Hälsokost

Efter Unos religösa period går han in för hälsokost. En egenkomponerad svamprätt sätter dock p även för den karriären. Detta då han var nära att förgifta hela besättningen på Freja.

”Färj-glatt”

Unos bästa vän är ”Joker” spelad av Johannes Brost. De två har alltid en massa projekt ihop. Bland annat startar de personaltidningen ”Färj-glatt” ihop. Då Uno är en hypokondriker av rang får han göra läkarspalten. Tyvärr spårar spalten ur och Unos spalt stryks ur tidningen.

Kärleken

Unos trassliga kärleksliv går som en röd tråd genom åren. Hans exfru Siv, spelade av Kim Anderzon ville inte ha något med honom att göra, en kvinna han nobbar kastar sig överbord och han lurades in i ett skenäktenskap med en polsk kvinna som lämnade honom med stora skulder på Salong Belami. Han avverkade även en konstig relation med en nunna som delvis var på ett andligt plan. I slutet av serien gifte han sig dock med den notoriska säkerhetschefen Vera.

Källa: ”den första Uno Kronkvist-sida någonsin”