Vägrar se sig själv i tv

Av: Jon Forsling

Publicerad:
Uppdaterad:

Lena Ph efter tårarna i ’Så mycket bättre’: Jag har inte tittat på några program

Foto: TURNÉN EN MARDRÖM Lena Ph fick tårar i ögonen när hon berättade om hur svårt det var att som nybliven mamma genomföra en turné som sågats av flera recensenter. ”Det var jävligt jobbigt”, säger hon i ”Så mycket bättre”.

Den hårda pressen och saknaden av familjen blev för tung att bära.

Lena Philipsson, 45, vägrade se sina tårar i gårdagens ”Så mycket bättre”.

– Jag är inte ett fan av att titta på mig själv, säger hon till Nöjesbladet.

I går var det Lena Philipssons tur att stå i centrum i TV4:s succéprogram ”Så mycket bättre”.

Tittarna bjöds på glada minnen från hennes långa artistkarriär – samt stunder som varit mindre positiva. Philipsson berättade om sin kanske mörkaste stund som sångerska, i samband med den sågade skivan ”Fantasy” från 1993.

Trots att hon precis fått sonen Noa med Måns Herngren övertalades hon att ge sig ut på en turné sommaren 1994 – en turné som blev ännu mer sågad än skivan. Aftonbladets Per Bjurman sammanfattade turnépremiären i Säter med orden ”Lena Philipzzzzzon” och gav den ett plus.

”Jag var helt slut”

– Som kvinna vill man ju vara hemma med sitt barn. I det här fallet jobbade jag fast jag inte hade lust. Jag hade inte lust, jag hade inte ork, jag hade ingen energi, jag var helt slut, sa hon i gårdagens program.

– De recensionerna är nog det mest fruktansvärda ögonblicket i min karriär. För jag måste stå där nästa dag i egen hög person och säga ”hallå Karlskoga!” och veta att alla hade läst recensionerna. Det var jävligt jobbigt. Jag glömmer aldrig när Måns dök upp med Noa någonstans utan att tala om det. Jag tycker det var jättejättejobbigt. Det blev så tydligt att jag var ifrån Noa, mitt i denna hemska mardröm.

Till Nöjesbladet berättar Lena Philipsson att hon bestämde sig för att prata mer om sitt privatliv än vad hon brukar göra.

”Står för det jag sagt”

– Jag vet vad som förväntades av mig när jag tackade ja till ett sånt här program. Jag var beredd att öppna upp lite grann. Jag kände inte att det fanns några ämnen som kändes jobbiga att prata om. Men visst, de fick ju tillgång till privata foton på ett sätt som jag inte brukar tillhandahålla. Men programmet är sådant och då kändes det okej. Jag kände att det var okej att glänta lite på dörren, säger hon.

Men hon vägrade se hur den känslosamma stunden vid lunchbordet framställdes i tv.

– Jag är inte ett fan av att titta på mig själv, jag har inte tittat på några program. Det blir vad det blir, jag vet inte vad de har valt att ta med. Jag har min upplevelse klar för mig i huvudet, hur det kändes att det var. Och jag står för det jag sagt och gjort.

Aftonbladets recensent: Jag var ung och elak

Ett ögonblick...Per Bjurman, Nöjesbladets krönikör, som gav Lena

Philipssons turnépremiär

i Säter 1994 ett plus.

Foto: Bjurman på 90-talet.

– Jo, jag gjorde nog det. Jag minns inte så mycket av det. Jag minns att det var bråttom hem efteråt eftersom Sverige skulle spela mot Ryssland i USA-VM i fotboll, det minns jag tydligast.

Du minns inte Lena på scen?

– Nej, inte särskilt mycket. Men jag har hört om det här förut och har förstått att det var jobbigt för henne. Det är så länge sedan, 17 år.

Det kanske inte var så mycket att minnas?

– Nej, kanske inte. Å andra sidan är jag inte musikkritiker längre och det här var länge sen. Jag var ung och elak. Nu för tiden känns det lite jobbigt att det jag skrev hade sån påverkan på människor. Jag var ju bara en människa. Det var tråkigt att hon tog så illa vid sig.

Ångrar du ettplus-recensionen i dag?

– Jag kan inte ångra vad jag tyckte då, jag tyckte väl så och skrev det. Det känns bara lite ... jag beklagar att mina små åsikter hade sån stor inverkan på Lenas karriär.

Det kanske är fler som reagerat efter en recension?

– Jag tror att de flesta i det där programmet har synpunkter på vad jag gjorde på den tiden. Men de kan vara lugna, nu är jag i USA och skriver om hockey och nyheter.

Hur många plus fick Sverige och Ryssland-matchen då?

– Den var desto bättre, helt fantastisk. Fem plus så det stänker om det.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En fin Thanksgiving-helg i Amerika.

FAKTA:

Namn: Per Bjurman. Ålder: 44. Bor: Lägenhet på Manhattan i New York.

Familj: Singel. Inkomst:”Upp och ner.”

Publicerad: