– De vill nästla sig in överallt

avMartin Ekelund

TV

Stiftelsemedlem tog sitt liv – mamman uppriven över schlagerbidraget: Det känns väldigt jobbigt

1 av 3 | Foto: Foto: LINUS HÖÖK/NK
Stiftelsen Verklighetens center har sitt säte i det lilla samhället Vuollerim i Norrbotten.

Anitas dotter tog sitt liv efter kontakten med stiftelsen Verklighetens center.

Att rörelsen nu kopplas till Melodifestivalen ser hon som ett slag i ansiktet.

– Det känns väldigt jobbigt. Ett av deras mål är att nästla sig in överallt, säger hon till ”P4 Extra”.

I går kunde Nöjesbladet avslöja att upphovsmännen bakom låten ”Let’s share a smile”, som deltar i Melodifestivalens webbjokertävling, har starka kopplingar till stiftelsen Verklighetens center (SVC). En new-age-rörelse som predikar att ett ”poff” kan bota alla dina problem och som har fått stark kritik från flera håll.

För tre år sedan tog Anitas dotter Åsa livet av sig. Hon hade då precis lämnat Verklighetens center.

I gårdagens ”P4 Extra” med Lotta Bromé berättar Anita hur dottern gled ifrån familjen under tiden som hon var medlem i stiftelsen.

Drog sig undan

– Så småningom blev hon mer och mer indragen i det här. Hon tog inte kontakt med oss på samma sätt som tidigare och det var väldigt ovanligt. Hon fjärmade sig också från sina bästa vänner, säger hon.

Efter en tid lämnade Åsa rörelsen och hon började må bättre. Men när bekymren återigen hopade sig över henne såg hon ingen annan utväg än att ta sitt liv. Ett val som Anita direkt kopplar till engagemanget i Verklighetens center.

Att stiftelsen nu kopplas samman med Melodifestivalen ser hon som ett sätt för dem att sprida sitt budskap och bli accepterade i samhället.

– Det vore väl en framgång för dem som jag inte tycker att de förtjänar. Det är inget jag blir glad över och inte min familj heller, säger hon.

”Lämpligt bidrag”

Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, ser ingen anledning till att diskvalificera låten.

– Vi granskar ju innehållet och det här bidraget har vi bedömt som lämpligt, den innehåller inga anstötliga budskap. Där slutar vårt ansvar tycker jag, säger han.

Anita anser att det här är ett försök från Verklighetens center att sprida sina åsikter. Påverkar det ditt beslut?

– Det medför att vi måste titta lite närmare på det här. Men eftersom deras kärnverksamhet fortsätter så tror jag att vi kommer att låta dem vara kvar.

”Vi beklagar”

Gabriella Lönngren, informationsansvarig för Verklighetens center, menar att Anitas beskrivning är helt felaktig.

– Den näringsdrivande stiftelsen SVC som bildades 2004 har definitivt ingenting att göra med vare sig händelsen eller med personen som avses. Åsa har också själv offentligt bekräftat att hon aldrig haft något att göra med SVC. Inga kontakter förekom under flera år före hennes bortgång, mellan henne och någon av de enskilda personer som arbetade med SVC. Vi beklagar verkligen den sorgliga händelsen, skriver hon i ett mejl.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Anita som var alltför uppriven efter intervjun i ”P4 Extra” för att kunna ge ytterligare kommentarer.