”Min flickvän får stå ut med mycket”

avCatharina Cavalli

TV

Följ med hem till ”Robinson”-Erik Billing som har två dussin badankor i duschen

1 av 6

Han har kroppen prydd av motorsågar, två dussin badankor i duschen och en fäbless för leksaker i lack.

Klick! knackade på hemma hos nykteristen, vegetarianen och ”Robinson”-deltagaren Erik Billing.

– Alkoholen gjorde mig till en sämre människa, säger han.

Han har axlat rollen som en slags krass berättarfigur i årets ”Robinson”. Som ofta skakar på huvudet framför kameran åt pärlhalsband, ödlemord samt demolerandet av färdigbyggda hus i träsket. Den bisexuelle zombiefantasten Erik Billing, 28, sticker gärna ut sin skäggiga haka. Även på hemmaplan. Klick! gick husesyn på hans 20 kvadratmeter i Malmö.

Vad är mest typiskt Erik i ditt hem?

– Röran. Lägenheten är en förvaringsbox med grejer och en säng. För mig är det bara saker. Jag bor och sover där, men är nästan aldrig hemma.

Vad finns i ditt kylskåp?

– En liter mjölk som passerat bäst före datum. Jag äter på Max. De har asgoda vegetariska hamburgare.

Du tog med dig en lackstring till ön som ”personligt föremål”. Varför?

– Den är trygghet, en snuttefilt, en förlängning av identiteten. Som en talisman. Man behöver en fast punkt för att kunna rucka världen, plus att jag faktiskt vill vara lite snygg i tv.

– Jag har fått reaktioner, ”är du bara ute efter att provocera?” Ja, naturligtvis! Samtidigt, jag har ingen aning om hur man klarar sig i djungeln. Det spelar ingen roll vad jag tar med mig för jag har lika lite nytta av allt.

Är du lite kinky?

– Ja, det kan man nog säga. Jag är inte främmande för rep, handbojor och leksaker. Men är inte superpervers, jag kryper inte omkring i en ”gimpdräkt”, så allvarligt är det inte.

– Min största fetisch är min exhibitionism.

Gillar du att skapa drama?

– Mitt ordspråk är ”kan man så ska man”. Är jag rädd för något måste jag göra det. Jag försöker alltid att utmana mig själv.

Vad är du rädd för?

– Att ångra mig efteråt. Jag ber hellre om ursäkt än om lov. Att anta alla utmaningar kan göra att man sårar folk på vägen. Min flickvän får stå ut med ganska mycket.

Provocerar det människor?

– Ja, men det går att prata med folk. Jag vill möta människor – inte trampa på dem. Det har ju hänt att jag blivit påhoppad, men jag slår aldrig tillbaka. Jag pratar hellre.

– Jag är nykterist nu och har varit det ett bra tag. Men när jag fortfarande drack för några år sedan blev jag gripen av polisen under en festival. Efter tio minuter var jag tillbaka. Jag snackade mig ur fyllecellen.

Varför slutade du att dricka?

– Jag hade druckit tillräckligt.

Blev alkoholen ett problem?

– Ja, enormt. Det gick ut över mina relationer och gjorde mig till en sämre människa. Konsekvenserna av drickandet, pinsamheterna och bristen på självkontroll, var ingenting jag kunde stå för.

Vad har du för laster i dag?

– Jag är numera extremt monogam. Jag dricker inte, jag knarkar inte. Alltså kan jag röka, snusa, dricka kaffe och äta godis hur mycket jag vill – för det har varit så mycket värre.

Din flickvän bor i Stockholm och du i Malmö, planerar ni att flytta ihop?

– Jag kommer att flytta upp, jag står inte ut med att vara utan henne. Men just nu går det så bra för mitt band, så jag vill vänta. Jag ber om hennes tålamod och hon förstår mig, men det känns tråkigt.

Motorsågarna ni har runt halsarna, är det en slags alternativ förlovning?

– Rent praktiskt är det väl så. Jag tyckte att hennes var så jäkla snygg och var tvungen att skaffa en likadan. Det är lite härmigt, hon tittar snett på mig, men vad fan – det är gulligt.

Fakta/Erik Billing

Namn: Erik Billing. Ålder: 28. Familj: Flickvännen Cecilia Hjern. Yrke: Trummis som arbetar som lärare. Bor: Malmö. Aktuell: Deltagare i ”Robinson” 2009.

ARTIKELN HANDLAR OM

Robinson