Janne Josefsson om Gina Dirawis kritik: ”Flytta till Nordkorea”

”Så krystat att jag inte vet vad jag ska säga”

Gina Dirawi anser att debatten om H&M:s reklamfilm med kvinnor i slöja är ”ignorant och diskriminerande”.

Nu får hon svar på tal av SVT-kollegan tillika programledaren för ”SVT Debatt” Janne Josefsson.

– Tycker man inte att man får debattera saker och ting då får man emigrera till Nordkorea eller Saudiarabien.

I torsdags debatterades H&M:s nya reklamfilm, där det bland annat förekommer kvinnor i slöja, i SVT:s debattprogram. SVT-medarbetaren Gina Dirawi är mycket kritisk och i ett inlägg på Instagram kallar hon bland annat diskussionen för ”extremt underlig”.

Men Janne Josefsson, som vikarierar som programledare i ”SVT Debatt”, förstår inte kritiken.

– Det känns som att hon tycker att vi debatterar om handikappade ska ha rätt till rullstol eller något liknande. Det är så självklart för henne att slöjan bara är ett klädesplagg men det är inte bara det utan den symboliserar också vissa saker, säger han till Nöjesbladet och tillägger:

– Vad jag tycker i frågan är ointressant men självklart ska vi kunna debattera sakfrågan.

”Så krystat att jag inte vet vad jag ska säga”

Gina Dirawi kallar bland annat debatten för ”ignorant och diskriminerande”.

– Ja hon använder väldigt starka ord. Och det får hon göra, hon har rätt att debattera. Och bara detta att hon tar upp debatten visar att den behövs. Men hon vill inte debattera sakfrågan utan själva debatten eftersom att hon tycker det är fel att vi har den. Det är så krystat att jag inte vet vad jag ska säga.

”Emigrera till Nordkorea”

Janne Josefsson, som till vardags är programledare för ”Uppdrag: granskning”, är van vid kritik mot ämnesvalen i hans program.

– Jag förstår inte de som tycker att man inte får debattera saker och ting. Tycker man det får man emigrera till Nordkorea, Saudiarabien eller Ryssland där det är så. Gina Dirawi jobbar på SVT, public service, och där ska vi kunna debattera sådana här saker.

Janne Josefsson är dock van vid att kritiseras.

– Jag har varit med väldigt mycket om det och har fått höra att det skulle vara något modigt att vägra ta debatten. Jag förstår inte det. Vi ska vara glada för att vi har ett land där vi kan debattera saker. Det gör att det kommer upp till ytan och man får höra de bästa argumenten på båda sidor. Jag är stolt över det här programmet.

”Tonåringar som bråkar”

Under söndagen gav Gina Dirawi en motkommentar via sitt Instagramkonto, där hon menar att hennes kritik inte handlar om man ska få föra en debatt utan ”hur man hanterar en fråga på Sveriges största tv-kanal”.

Hon avslutar inlägget med en känga till Josefsson:

”/.../när blev vi tonåringar som bråkar på msn? Håll det på en värdig nivå istället.”

Publisert: