Idol

PRESENTERAS AV

Medmänskligt, TV4

Av: 

Martin Söderström

TV

Martin Söderström om knarkskandalen i ”Idol”.

KARLSTAD. Alla regler säger att han ska kastas ut.

Ändå väljer TV4 att behålla Jay Smith i tävlingen.

Det är det mest medmänskliga de kunde gjort.

Martin Söderström.

Under hösten har han berättat om sitt brokiga förflutna. Om ångesten, kriserna – och drogerna. Hela tiden i imperfekt. Som vore det någon som låg i det förflutna, som bokens pärmar slutits om. I dag visade det sig inte riktigt vara så enkelt. Eller så länge sedan.

”Idols” meste storfavorit Jay Smith valde själv att berätta om drogtestet som visat positivt. Att han brukat narkotika under pågående tävling. En dödssynd i en ”Idol”-värld där deltagarna inte får så mycket som lukta på en pilsner. Men ”Idol” är en sak. Det är en tv-sänd talangtävling som må ha vilka regler som helst. Verkligheten är en annan.

I den verkliga världen betyder sådant inte ett smack och jag kan inte annat än att tycka att TV4 gör rätt som inte kastar ut rocksångaren ur tävlingen. De känner till hans bakgrund, vet väl om hans demoner. Att sätta honom på bar backe efter den vansinnesfärd som ”Idol” innebär vore katastrofalt för människan Jay Smith. För att inte tala om direkt oansvarigt av programledningen.

Det här är en person som behöver hjälp, inte en diskvalificering. Allt för att minska risken att killen tar sig ett återfall.

Det är ena sidan.

Å den andra har kanalen naturligtvis helt andra skäl att låta honom stanna. Sånt som har med siffror, kronor och ören att göra och som man ogärna pratar om en dag som denna. Cynikern kan inte låta bli att notera att Jay ensam sitter på över 50 procent av läsarrösterna här på aftonbladet.se. Att tappa den tippade vinnaren bara veckor innan finalen vore katastrof för tv-programmet – och dess ekonomi.

ANNONS

Spara 369 kr nu, streama HBO Max hela året!

Extern länk från HBO Max

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Idol