Tv-serier

Brittiskt vemod, tysk kvalitet och en svensk livsstilspärla

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

VECKANS STREAMINGTIPS ”En kvinnas fall”, ”Deutschland 83” och ”Kalles och Britas sex liv”.

En kvinnas fall


Ett brittiskt, socialt vemodigt kriminaldrama i fyra delar av Jack Thorne, om hur en nioårig svart flicka som bor i fosterhem hos en vit medelklassfamilj försvinner under ett besök hos sin biologiska farfar, för att senare hittas död. "En kvinnas fall" ("Kiri") är inte riktigt i klass med Thornes "Fallande legend" ("National treasure"), som SVT visade tidigare i år, men absolut värd att se. Inte minst för att storheten Sarah Lancashire ("Happy valley") är förväntat fenomenal i rollen som den kapabla men skåpsupande socialarbetare som skuldbeläggs av polis, media och allmänhet.
SVT Play. Premiär på måndag


Deutschland 83


Minns du den här tyska kalla kriget-godingen, om hur en ung östtysk man (Jonas Nay) skickas till Västtyskland som synnerligen orutinerad spion av Stasi 1983? Om svaret är nej är det starkt rekommenderat att du kollar in den nu, när SVT kör den i repris. "Deutschland 83" (som blev den första tyskspråkiga serie att sändas i amerikansk tv), är både spännande, humoristisk och retrocool – och nästa år visar SVT fortsättningen "Deutschland 86", som alltså utspelar sig tre år senare och sannolikt kommer att följas upp av avslutande "Deutschland 89" (då Berlinmuren faller, alltså).
SVT Play. Reprispremiär på onsdag


Kalles och Britas sex liv


Förra hösten träffade en lite medelklassångestig och Stockholmsstressad Kalle Zackari Wahlström människor som har rymt från ekorrhjulet och valt ett annat sätt att leva på, i programserien "Kalles sex liv". Nu gör han samma sak, fast den här gången tillsammans med frun Brita Zackari, i "Kalles och Britas sex liv" – och tvåsamhetsfaktorn gör programmet ännu bättre. Första avsnittet var ljuv Amerikaromantik om cowboyliv i Vemdalen – men roligast av de program jag hittills har sett är ändå nummer tre, om att leva i kollektiv. Tänk "Tillsammans", drygt 40 år senare. Man skulle vilja se en hel programserie bara om det.
SVT Play. Nya avsnitt på onsdagar


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway


Publisert:

LÄS VIDARE

Veckans streaming: Kul nonsens och läcker träskskräck

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Kalle Zackari Wahlström

Brita Zackari

SVT, Sveriges Television