”Innocent” – en brittisk sommardeckare som får dig på kroken direkt

Lee Ingleby och Hermione Norris i ”Innocent”.
Lee Ingleby och Hermione Norris i ”Innocent”.

TV-RECENSION Vem mördade Tara Collins? Var beredd på att fastna rejält i den brittiska kriminalgåtan ”Innocent”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Innocent

TV4
Av Chris Lang och Matt Arlidge, med bl a Lee Ingleby, Hermione Norris, Daniel Ryan, Adrian Rawlins, Angel Coulby och Nigel Lindsay.


MINISERIE Felaktigt frikänd eller oskyldigt dömd?
Vi har sett varianter på temat i serier som norska "Frikänd" och det stillsamma amerikanska mästerverket "Rectify", och nu kommer brittiska "Innocent" och presenterar oss för ännu en man som kommer hem till ett litet samhälle som en frikänd – men fortfarande i allra högsta grad misstänkt – man.
Här handlar det om David Collins (Lee Ingleby). En man som för sju år sedan dömdes för mordet på sin fru Tara, men nu släpps fri på grund av en teknikalitet.
Han vill bygga upp sitt liv igen och återfå kontakten med sina barn, men både hans vänner, hans familj och polisen är fortfarande övertygade om att han är mördaren, och den ende som egentligen stöttar honom är hans bror (Daniel Ryan).
I ganska rask takt radas dock både andra uppenbart misstänkta och oegentligheter i den ordinarie polisutredningen upp, och DI Cathy Hudson (Angel Coulby) – som otroligt nog tar på sig att leda utredningen trots att hon har ett förhållande med mannen som fick David fälld för sju år sedan (Nigel Lindsay) – blir mindre och mindre säker på Davids skuld.
Men om David är oskyldig – vem är i så fall den skyldiga?
Taras avundsjuka syster Alice (Hermione Norris), som aldrig kunde få några egna barn men adopterade Taras och Davids efter sin systers död?
Alice man Rob (Adrian Rawlins), som ser så otroligt vänlig ut bakom sin skepparkrans men jobbar med båtar och alltså är en jäkel på precis den sortens knop som Taras kropp hittades fastbunden med?
Davids självbelåtna läkarvän Tom (Elliot Cowan), som inte bara har ett komplicerat förhållande till sanningen utan också hade ett komplicerat förhållande till Tara?
Eller någon helt annan?
"Innocent" tänjer bitvis på trovärdighetens bortre gränser, och saknar finessen hos medskaparen Chris Langs utsökta cold case-drama "Unforgotten" ("Saknad, aldrig glömd" på svenska) – och upplösningen är onekligen, om visserligen kompetent, lite av ett antiklimax.
Men som bruksspänning fyller den fyrdelade serien definitivt sitt syfte, och att hoppa av innan sanningen kommer fram känns aldrig som ett alternativ.

”Innocent” har premiär i TV4 den 18 juli.


Se det här också: Det klart bästa mordmysteriet just nu är "Sharp objects", som precis har haft premiär på HBO Nordic.


Visste du att... Angel Coulby var med i alla tre säsonger av den fransk-brittiska "Bron"-remaken "The tunnel"?


Just nu... får du mer brittisk miniseriespänning i thrillern "Trauma", som har premiär i SVT den 18 juli.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE