Rybaks revansch på Liseberg

avHenrik Lundgren

”Jag är förvånad över att jag fick komma hit igen”

Foto: KRAMKALAS HOS LOTTA PÅ LISEBERG Alexander Rybak var lycklig efter Lisebergssuccén. ”Det känns fantastiskt att jag fick chansen igen efter att jag var en sån drama queen förra gången”, säger han.

GÖTEBORG. För ett år sedan fick han ett raseriutbrott och flydde från direktsändningen av ”Lotta på Liseberg”.

I går kväll var Alexander Rybak, 25, tillbaka – och gjorde succé.

– Jag är glad och förvånad över att jag fick chansen att komma hit igen, säger norrmannen till Nöjesbladet.

Foto: Lotta Engberg strålade som vanligt.

Han var fjolårets stora dragplåster till ”Lotta på Liseberg”. Fortfarande stekhet och oerhört eftertraktad efter segern i Eurovision song contest.

Men premiärkvällen hos Lotta Engberg slutade i fiasko och panik. Mitt under genrepet fick Alexander Rybak ett raseriutbrott och slog sönder sin fiol på scenen – inför ögonen på den stora publiken. Han låste sen in sig på hotellrummet och vägrade vara med under allsången som direktsändes i tv.

– Det var fel dag helt enkelt. Allt var fel, låten, musiken. Men nu är det bra, och det är väldigt generöst av Lotta att bjuda in mig igen. Marilyn Monroe sa en gång att de som inte klarar av mina dåliga sidor förtjänar inte heller att få se mina bra, säger Rybak.

”Var en drama queen”

Vad var det som hände i fjol?

– Det var för mycket på en gång. Jag var med i ”Let’s dance”, samtidigt spelade jag in en tv-show i Ukraina. Under den perioden gjorde jag 20 shower i tolv olika länder. Det funkade inte.

Allting brakade loss på Liseberg?

– Ja. Men det känns fantastiskt att jag fick chansen igen efter att jag var en sån drama queen förra gången. Men här ser de mig som en människa.

Två jobb om dagen

I går kväll gjorde han succé inför jublande åskådare på ett fullsmockat Liseberg.

Är du rädd att du ska få nya utbrott?

– Nej, inte alls. Nu är det jag som bestämmer, och jag tar det lugnare nu. Den första tiden efter Eurovisionsegern var det fullt med jobb, det var inte jag som sa ja eller nej. Allt handlade om att det skulle tjänas pengar på mig. De fyra första månaderna gjorde jag i snitt två jobb om dagen. Nu bestämmer jag själv och gör 80–100 jobb om året.

Oj, så många?

– Så många? Så få menar du. Tidigare gjorde jag 300 jobb. Nu kan jag fokusera på varje jobb och känner mig mycket mer proffsig.

Kaffeterapi

Senaste projektet är en skiva tillsammans med den berömde svenske vissångaren Mats Paulsson. Det var även 73-årige Paulsson som fungerade som stöd efter sammanbrottet på Liseberg i fjol.

– Jag åkte hem till Mats och fick kaffe och kakor. Han var min terapi, säger Rybak och ler.