Känslostark analys av Kennedymordet

avJan-Olov Andersson

JFK

Amerikanskt drama om mordet på USA:s president John F. Kennedy 1963.

”Budskap” är ett av orden nedan som används för att beskriva filmen. ”Propaganda” vore mer korrekt i regissören Oliver Stones fall.

För han har en teori och han hamrar in den med allt kraft.

Det var det militärindustriella komplexet och högerkrafter som låg bakom mordet, Lee Harvey Oswald (Gary Oldman) kan inte ha varit ensam.

Det är en övertygande och fängslande film, även om den i samband med premiären fick mycket kritik för faktaslarv. Stone berättar känslostarkt och med instinkt istället för förnuft.

Hans talesman här är New Orleans-åklagaren Jim Garrison (Kevin Costner) som snubblade över mordintrigen och som blev den förste, och hittills den ende, som tagit fallet till domstol.

Bra skådisar i de bärande rollerna, men också massor av bra namn i birollerna, till exempel Tommy Lee Jones, Sissy Spacek, Laurie Metcalf, Kevin Bacon, Michael Rooker, Vincent D´Onofrio och Joe Pesci.

Filmen vann två Oscars-statyetter, för foto och klippning, men var nominerad i ytterligare sex klasser, bland annat bästa film och regi.

Kultfakta: Den riktige Jim Garrison har en cameo-roll i filmen. (1991)

SVT 1 21.00 /spänning, budskap

Varsity blues

”Dawson´s Creek”-stjärnan James Van Der Beek i en high school- och ungdomsfilm där klichéerna och djupsinnet drar lite för mycket åt olika håll.

Huvudpersonen är en ovanlig filmhjälte. Han är idrottsstjärnan som är mer intresserad av ett stipendium för att plugga vidare än att stajla på idrottsplanen och dessutom killen som tycker att kärlek och sex faktiskt hör ihop.

Flera av de andra unga skådisarna – Amy Smart, Scott Caan, Paul Walker – tillhör dem som räknas som Hollywoods blivande stjärnor. (1999)

Canal+ Gul 12.35 /kärlek, spänning

Highlander

Första filmen i serien om 1500-talskrigaren (Christopher Lambert) som reser med sitt svärd till nutidens New York för att bekämpa ondskan.

Bra action med bland annat Sean Connery, som lyfter några av scenerna med sin rutin. Och Clancy Brown är en färgstark skurk. Men den ständigt stirrande Lambert är lika hopplös som vanligt.

Kultfakta: Slottet där Sean Connerys rollfigur bor, är samma som användes i ”Monty Pythons galna värld”. (1986)

Kanal 5 22.00 /spänning, action

Edward Scissorhands

Tim Burtons fantasifulla film om en konstgjord pojke (Johnny Depp) med saxar i stället för händer. En charmig blandning av saga och samhällssatir, om hur pojken förändrar livet i en amerikansk villaförort. Med Winona Ryder, Dianne Wiest och gamle skräckfilmsstjärnan Vincent Price (1911-1993) som pojkens konstruktör. (1990)

Canal+ Gul 19.30 /spänning, kärlek, humor

Faculty

En blandning av high school-, skräck- och science fiction-film, där utomjordingar invaderar lärarnas kroppar på en vanlig amerikansk skola. Actionregissören Robert Rodriguez (”Desperado”) garanterar högt tempo. Med Elijah Wood, Salma Hayek, Famke Janssen och Robert Patrick. (The faculty, 1998)

TV 1000 20.00 /spänning, action, humor, kärlek

Mottagare okänd

En lyckad blandning av komedi och gripande drama, om en ung kvinna (Miranda Otto, från ”Dolt under ytan”) och hennes jakt på sin försvunna far. (Dead letter office, 1998)

Canal+ Gul 22.55 /kärlek

Driftwood

Ett lågmält drama som utspelas vid en irländsk strand där James Spader flyter i land. Han tas om hand av en kvinnlig konstnär (Anne Brochet), men snart vänds nyfikenheten och passionen mot våld och skräck. (1996)

TV 4 23.50 /spänning, kärlek

21 timmar vid München

Mycket välgjort tv-drama som skildrar PLO-terroristernas attack mot israeliska idrottsmän i OS-byn i München 1972. Med William Holden (1918-1981) och Franco Nero. (21 hours at Munich, 1976)

Kanal 5 1.45 /spänning

En amerikansk varulv i Paris

En helt fristående uppföljare till John Landis ”En amerikansk varulv i London” (1981). Tom Everett Scott spelar en amerikan som blir förälskad i en kvinnlig varulv (Julie Delpy). För mycket kärlek och för lite skräck. (An American werewolf in Paris, 1997)

TV 1000 18.00 /spänning, kärlek

Vild satsning

Den sanna historien om Nick Leeson (Ewan McGregor), den unge svindlaren vars misslyckade pengaaffärer fick en hel bank, Barings Bank, på fall i mitten av 1990-talet. En bra historia, förutsägbart berättad. Men McGregor är bra i huvudrollen. (Rogue trader, 1999.)

Canal+ 20.00 /spänning, kärlek

Highway to hell

Förutsägbar och mycket våldsam B-action, om en familj som terroriseras av bildårar. Med Christopher Lambert, Craig Sheffer och David Arquette. (The road killers, 1994)

TV 6 21.00 /spänning, action

Austin Powers: The spy who shagged me

Andra filmen med Mike Myers som James Bond-kopian Austin Powers. Har precis samma för- och nackdelar som den första; några genuint roliga parodier på agentgenren, men också mycket upprepningar och mycket lättköpt ”under bältet”-humor. Men Heather Graham är en charmig femme fatale? (1999)

Canal+ 21.40 /spänning, action, humor, kärlek

The runner

En udda och bara halvlyckad thriller, fast med bra skådespelare. En spelgalen kille (Ron Eldard) i Las Vegas får springpojksjobb hos farlige John Goodman. Ska han hålla sig ärlig och klara kärlekslivet med Courteney Cox? Eller vinner speldjävulen? (1999)

TV 1000 Cinema 23.00 /spänning, kärlek

Stephen King´s The night flier

En hyfsad, men ovanligt blodig, filmversion av en Stephen King-novell. Miguel Ferrer (”RoboCop”, ”Twin Peaks”) spelar en journalist som jagar en vampyr som slår till mot anställda på flygplatser. (Night flier, 1997)

Canal+ 23.20 /spänning

Kärlek börjar alltid med bråk

En kärlekshistoria som utspelas i utkanten av Hollywoods filmvärld. Varken särskilt insiktsfull eller trovärdig. Men både Jonathan Silverman och Mädchen Amick (tv-serien ”Twin Peaks”) är bra i huvudrollerna. (French exit, 1996)

TV 3 1.40 /kärlek

Älskling, vi krympte oss själva

En vetenskapsman gör ständigt misstag och krymper eller förstorar folk i omgivningen. Halvtaskiga effekter, mindre humor än i första filmen. (Honey, we shrunk ourselves, 1997)

TV 3 21.00 /humor, spänning

Flykten från Absolom

Hjärndöd framtidsaction med Ray Liotta i trubbel på en fängelseö. Bara massor av monotont våld. Hur kunde samma regissör sedan göra den ganska bra James Bond-filmen ”GoldenEye” och Izabella Scorupco-thrillern ”Vertical limit”? (Escape from Absolom, 1994)

TV 3 23.35 /spänning, action

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM