Kritik mot matsvinnet i TV4: ”Kändes onödigt”

avSofia Johansson

TV

Deltagarna kritiska mot slöseriet i ”Sveriges Mästerkock”

1 av 4 | Foto: TV4
Nu riktas kritik mot matsvinnet i TV4-programmet ”Sveriges Mästerkock”.

Juryn petar i gourmetmaten under avsmakningen.

Nu berättar deltagare om matsvinnet i ”Sveriges mästerkock”.

– Det gjorde ont att se att allt vi lagade gick till spillo, säger deltagaren Julien Huéber.

I program efter program bjuder deltagarna i ”Sveriges mästerkock” juryn på lyxmat av förstklassiga råvaror. Sedan de tolv finalisterna gick vidare från slutkvalet har det lagats totalt 121 gourmeträtter. Men när avsmakningen är klar får inte deltagarna röra dem – inklusive det som är kvar i grytorna.

– Det var väldigt mycket som kastades. Minsta lilla som vi petade i åkte i soporna. Det kändes fruktansvärt onödigt, säger Hanna Rehlin, 21.

– Om vi till exempel skulle dekorera en dessert med en tjugondels ananas så slängdes resten. På den nivån var det.

”Det var överdrivet”

När det var dags för lunchpaus hänvisades deltagarna till cateringmaten som produktionen köpt in. De fick inte röra resterna som fanns kvar i grytorna.

– De var kanske rädda att någon skulle bli magsjuk eftersom maten fick stå ett tag mellan att den lagades och smakades av. Vissa ingredienser är så klart känsligare än andra. Men vi är kockar och vet vad som kan ätas och inte. Det var lite överdrivet ibland, säger Julien Huéber, 33.

Han tycker att en bättre lösning hade varit att få äta av varandras mat under lunchen.

– Det hade varit både billigare och roligare. Då hade man dessutom kunnat lära sig av varandra, vad man själv ska undvika eller göra bättre.

”Hemskt att slösa”

Även Hanna Rehlin tycker att den överblivna maten kunde ha sparats eller hanterats på ett bättre sätt.

– Det var så himla fina råvaror av bästa kvalitet. Varför inte bara ställa ut en vagn och låta den som vill ha ta av maten? Det kändes hemskt att slösa med så mycket mat.

Matilda Snöwall är exekutiv producent för ”Sveriges mästerkock” på TV4.

– Det stämmer att deltagarna inte fick äta den överblivna maten. Men det är av rent produktionstekniska skäl. När tävlingarna är färdiga måste deltagarna försvinna ut ur lokalen så att teamet kan packa ihop och avsluta sitt arbete.

”Skänktes till Stadsmissionen”

Inspelningsdagarna kunde vara upp till åtta, nio timmar. Men Matilda Snöwall hävdar att den större delen av maten gick att rädda.

– I slutet av inspelningsdagen ställdes den mat som fortfarande var fräsch fram till produktionsteamet som fick äta den eller ta med sig den hem. Och maten i skafferiet skänktes till Stadsmissionen efter avslutad inspelning.

Jurymedlemmen Leif Mannerström, 72:

– Det var många ur produktionen som gick fram efteråt och smakade på maten. Om det var något man tyckte var gott vill säga.