Tio tv-deckare att följa i sommar

”Ett fall för Dodds”, ”Perry Mason” och ”Dublin murders”.
”Ett fall för Dodds”, ”Perry Mason” och ”Dublin murders”.

Äntligen sommardeckarsäsong. I år blandas långkörare som ”Morden i Midsomer” och klassisk Agatha Christie-spänning med en uppdaterad Perry Mason och nyheter från Australien, Irland och Danmark.

”Den gula hästen”.
”Den gula hästen”.

Den gula hästen


Sarah Phelps senaste Agatha Christie-filmatisering för BBC är baserad på boken från 1961 vars originaltitel är ”The pale horse”. En klassisk mordgåta i tre delar med läckert ockulta vibbar. Med Rufus Sewell som en man med ett dramatiskt och olycksaligt kärleksliv, vars första fru dog under mystiska omständigheter. När även hans älskarinna dör, hans eget namn hittas på en mystisk lista i en annan död kvinnas sko och han börjar tappa hår, leder spåren ut på landsbygden och mot tre kvinnor som påstås vara häxor. Finns på både C More och TV4 Play. (Vill du sedan ha mer Christie-spänning finns även Phelps ”ABC-morden” och ”Huset på udden” sedan tidigare på C More.)


”Ett fall för Vera”.
”Ett fall för Vera”.

Ett fall för Vera


Den här brittiska deckaren efter Ann Cleeves böcker är pålitligt kriminalmys i fantastiska Northumberland-miljöer, med en perfekt Brenda Blethyn i huvudrollen som den vassa, både sarkastiska och empatiska Vera Stanhope. SVT har precis sänt de två sista avsnitten av säsong sju (finns ute på SVT Play), och nu på söndag börjar de visa den åttonde säsongen, som består av fyra delar. (Sedan finns ytterligare två säsonger, och en elfte är på gång.)


”Mystery road”.
”Mystery road”.

Mystery road


Mycket sevärd australiensisk neo-västern-deckare, som utspelar sig i den majestätiska outbacken, har känsla för landets historia och utsänder lite ”True detective”-vibbar. Aaron Pedersen gör huvudrollen som den fåordige aboriginske polisen Jay Swan, och i den andra säsongen, som precis har lagts ut på C More och TV4 Play, spelar svenska Sofia Helin arkeolog. (Den första säsongen, i vilken den utomordentliga Judy Davis gör en bärande roll, ligger ute sedan ett par veckor tillbaka.)


”Kommissarie Van der Valk”.
”Kommissarie Van der Valk”.

Kommissarie Van der Valk


En brittisk deckare som utspelar sig i Nederländerna. Marc Warren spelar Amsterdam-kommissarien Piet Van der Valk från Nicolas Freelings kriminalromaner. (En roll som tidigare har spelats av Barry Foster i en äldre tv-serie.) Tre långfilmslånga avsnitt som finns ute på TV4 Play sedan tidigare men nu även sänds i TV4 med start den 7 juni.


”Dublin murders”.
”Dublin murders”.

Dublin murders


Sarah Phelps ligger bakom även denna BBC-serie. En irländsk kriminalare efter de två första av Tana French ”Dublin murder squad”-böcker; ”In the woods” (”Till skogs”) och ”The likeness” (”Okänt offer”). Om hur Rob Riley (Killian Scott) och Cassie Maddox (Sarh Greene) utreder ett barnamord som verkar ha kopplingar till ett gammalt fall. Premiär i SVT den 13 juni.


”Morden i Helsingör”.
”Morden i Helsingör”.

Morden i Helsingör


Den här danska serien är löst baserad på Anna Grues böcker om Dan Sommerdahl. Med Peter Mygind som polisen Sommerdahl, som löser mordfall i natursköna Helsingör. André Babikian spelar vännen och kollegan Flemming och Laura Drasbæk hustrun tillika kriminalteknikern Marianne. Premiär den 18 juni i TV4 och på C More.


”Perry Mason”.
”Perry Mason”.

Perry Mason


En av sommarens höjdare, hoppas jag. Matthew Rhys (fantastisk i ”The Americans”) gör huvudrollen som den klassiska figuren från Erle Stanley Gardners berättelser (som spelades av Raymond Burr i den gamla serien från 1957). HBO:s noirdoftande miniserie, som kommer till HBO Nordic den 22 juni, beskrivs som en sorts ursprungshistoria, och utspelar sig i Los Angeles under tidigt 30-tal, där Mason inte jobbar som försvarsadvokat utan som privatdetektiv.


”Morden i Midsomer”.
”Morden i Midsomer”.

Morden i Midsomer


SVT sänder, som traditionen bjuder, på ond bråd död i pittoreska miljöer i ”Morden i Midsomer”. Den 23 juni går startskottet för säsong 21, som består av fyra avsnitt med titlarna ”The point of balance”, ”The miniature murders”, ”The sting of death” och ”With baited breath”.


”Ett fall för Dodds”.
”Ett fall för Dodds”.

Ett fall för Dodds


Den 28 juli är det premiär i SVT för ”Ett fall för Dodds”, eller ”McDonald & Dodds” som originaltiteln lyder. Tala Gouveia och Jason Watkins spelar de omaka kollegorna McDonald och Dodds, som utreder mord i Bath. Två delar.


”Morden i Sandhamn”.
”Morden i Sandhamn”.

Morden i Sandhamn


Avslutningsvis en svensk deckare. Alexandra Rapaport är tillbaka som Nora Linde i en sjunde säsong av ”Morden i Sandhamn” – men den här gången är det ingen av Viveca Stens böcker som har filmatiserats, utan nu handlar det om fyra nyskrivna historier av Johan Widerberg, Sara Heldt och Gustaf Skördeman. Premiär i C More den 3 augusti, och i TV4 den 18 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE