Alexandra Rapaport: Det finns något både gulligt och lite patetiskt

Skådespelaren om ”Morden i Sandhamn”, att gå in i ”Nora-mood” och om det blir en tionde säsong

Publicerad 2023-05-04

Nionde säsongen av ”Morden i Sandhamn” avslutas med två avsnitt där huvudpersonerna utsätts för livsfara.

Alexandra Rapaport, 51, berättar vad tv-serien har gjort med henne:

– Den har gjort mig folklig, skulle jag vilja säga.

När hon säger det, protesterar jag. Skulle Alexandra Rapaport inte redan vara ”folklig”, vad nu det är, efter huvudrollen i Guldbaggevinnande filmklassikern ”Tsatsiki, morsan och polisen” (1999) och tv-serier som ”Kronprinsessan”, ”Kungamordet”, ”Drottningoffret”, ”Gåsmamman”, ”Heder” och mycket annat.

Alexandra Rapaport.

Hon förtydligar sig med att det är något speciellt med Nora Linde, åklagaren som ständigt tycks hamna i trubbel.

– När jag såg de senaste avsnitten ihop med min man, sa han: När du är Nora, det är så inte du! Tyvärr, kanske (skratt), I don't know.

– Nora är som en romantisk komedi i sig. Hela hennes väsen andas ett slags hopp om kärlek som hon har svårt att få till. När jag spelar henne går jag in i ett ”Nora-mood”, jag behöver inte jobba så hårt för det.

Alexandra Rapaport med ett glas vin.

”Gulligt och lite patetiskt”

Hon dricker mer vin än du kanske, också?

– Det kan man lugnt säga. Den biten har jag knuffat på. Det finns något både gulligt och lite patetiskt i Nora som jag tycker är roligt att utforska som skådespelare.

Alexandra säger överdrivet blygsamt att huvudrollerna i tv-serien görs av skärgården, solen, havet, starka gästroller – och sedan hon. Fast hon håller med om att i senaste säsongen står Nora Linde lite mer i centrum.

Första omgången av ”Morden i Sandhamn” visades i TV4 julen 2010.

– Det var absolut inte tänkt att bli mer än de tre avsnitten, vad jag vet. Hur länge har vi hållt på nu?

Skådespelarna Alexandra Rapaport och Nicolai Cleve Broch. Pressbild.

Tävlat om hans kärlek

Då byggde det på Viveca Stens populära deckare. Sedan några säsonger tillbaka sägs det bara att det utspelas i ”Viveca Stens universum”. Totalt har det blivit nio säsonger. 39 avsnitt.

Jonas Malmsjö är fortfarande med som pappan till Nora Lindes barn, fast de är frånskilda sedan länge. I flera säsonger var Nora ihop med Jakob Cedergrens polis. Den här säsongen har Nora och Anna Sises rollfigur Anna tävlat om polisen Alexanders (norske skådespelaren Nicolai Cleve Broch) kärlek.

– Honom såg jag första gången när jag var med i norska tv-serien ”Kielergatan”. Jag är jätteglad att han fick rollen i vår tv-serie, han är en jätteduktig, stark och proffsig skådespelare.

I de två avsnitt som avslutar nionde säsongen, i TV4 måndag-tisdag nästa vecka, blir Nora och Alexander drabbade av en galning som vill hämnas på grund av något i det förflutna.

Nicolai Cleve Broch och Alexandra Rapaport.

Blir det en tionde säsong?

På strömningstjänsten C More visas serien också, där kan man se avsnitten ett par veckor tidigare.

– Jag är både förvånad och glad över att det varit sådant påslag i sociala medier. Jag är överhopad av kommentarer, både kärlek och upprördhet.

– Det verkar som serien fyllt en större funktion än tidigare i dessa dystra tider med vinter, krig och lågkonjunktur.

Så… blir det en tionde säsong också?

– Jag vet, men jag får inte prata om det blir något mer eller inte.