Familjekris, medelåldersångest och resenostalgi i bitterljuva ”Vi”

Publicerad 2020-12-09

”Vi”.
”Vi”.

TV-RECENSION En familj på väg att upplösas tågluffar genom Europa i David Nicholls bitterljuva drama ”Vi”.
En serie som bjuder på melankoliska insikter om kärleken och medelåldern, men också på en skopa eskapistisk resenostalgi.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Vi
SVT
Fyra delar
Av David Nicholls, med bl a Tom Hollander, Saskia Reeves, Tom Taylor, Iain De Caestecker, Gina Bramhill, Sofie Gråbøl, Thaddea Graham.


DRAMA Ett kärleksfullt men färdigt äktenskap på fallrepet, medelåldersångest, det så kallade tomma boet-syndromet, och en somrig Europatripp under vilken mycket går fel, men som sedd genom 2020 års ögon ändå omges av ett angenämt resenostalgiskt skimmer.

Det är ingredienserna i författaren David Nicholls varma, bitterljuva och fint iakttagna tv-serie baserad på sin egen roman ”Vi” (”Us”).

Tom Hollander spelar Douglas Petersen. En snäll men fyrkantig och lite tanklös biokemist, som inte har noterat att han tråkar ut sin mer frisinnade fru Connie (Saskia Reeves), och trots goda intentioner inte klarar av att kommunicera med och stötta sin son Albie (Tom Taylor), som är på väg att flytta hemifrån.
En natt säger Connie att hon vill lämna honom. ”Du är fantastisk. Men jag tror inte att jag kan tillbringa hela livet med dig.”
Men sommarresan – en tågturné på kontinenten med nedslag i Paris, Amsterdam, Venedig och Barcelona – är redan bokad. Så i väg åker de. En man som hoppas kunna rädda sitt äktenskap. En kvinna som inte vet hur hennes liv bör se ut nu när hennes barn (den son som överlevde efter att parets första barn, en dotter, dött) är på väg ut i vuxenlivet. Och en tonårsson som inte är jättesugen på att backpacka med sina föräldrar.
Resans komplikationer varvas sedan med scener från 90-talet, då de yngre varianterna av Douglas (Iain De Caestecker) och Connie (Gina Bramhill) träffas och trots sina olikheter, eller kanske snarare tack vare dem, blir förälskade.
Med i utkanterna av detta intima familjeporträtt finns också den unga tjejen Kat (Thaddea Graham), som Albie träffar under resan. Och nyskilda Freja (Sofie Gråbøl), som blir en vän till Douglas när han behöver en som mest.
”Vi” är vemodig men också humoristisk, vuxen feelgood, mot bakgrund av kaféer, muséer, hotell, kanaler, tågstationer och torg där inte ett munskydd, inte ens en liten flaska handsprit, finns i sikte.


”Vi” har premiär i SVT den 11 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


LÄS VIDARE