Snygg men lite tröttsam pengajakt

Så bra är Netflix ”Snabba cash”-reboot

Uppdaterad 2021-06-07 | Publicerad 2021-04-02

TV-RECENSION Netflix ”Snabba cash”-reboot kommer garanterat att hitta sin publik. Men filmerna var bättre.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Snabba cash

Netflix
Säsong 1
Av Oskar Söderlund, med bl a Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Olle Sarri, Dada Fungula Bozela, Ayaan Ahmed, Ali Alarik, Jozef Wojciechowicz, Khalil Ghazal, Lennox Söderström, Peter Eggers, Felice Jankell.


KRIMINALTHRILLER Kriminaliteten – och Sverige – ser annorlunda ut, men jakten på cash fortsätter, i Netflix ”Snabba cash” reboot, som utspelar sig tio år efter händelserna i filmtrilogin.
Författaren Jens Lapidus har själv varit med och skapat serien, tillsammans med manusförfattaren Oskar Söderlund och regissören Jesper Ganslandt, och den här gången står en kvinna i centrum.
Evin Ahmad spelar Leya. En social kameleont som har en fot i förorten, där hon lever ensam med sin lille son som blivit faderlös efter någon sorts knarkuppgörelse, och en fot på den stekiga startup-scenen, där hon med alla till buds stående medel – även och kanske framför allt de olagliga – som tech-entreprenör försöker få snurr på sitt bolag. Där väcker hon den ultrarike Tomas Storms (Olle Sarri) intresse, och snart har hon fått vittring på de riktigt stora, och snabba, pengarna.
Men för att vara så pass smart som hon ändå verkar vara, tar hon fantastiskt många korkade beslut, och när hon geggar in sig ekonomiskt med sin sons boss-farbror Ravy (Dada Fungula Bozela) hamnar hon i en livsfarlig klämma mellan två världar som har olika modekoder och pratar olika språk, men delar samma omättliga pengahunger.
Med i den här frontalkrocken är även Ravys ledsne hejduk Salim (Alexander Abdallah), som är förälskad i Leya och vill ut ur gangsterlivet, och tonåringen Tim (Ali Alarik), som i sin vilsna jakt på ett sammanhang blir ett lätt offer för förortens rovdjur.
Det är mycket i ”Snabba cash” som är snyggt, inte minst introt och några intensivt brutala och otäcka scener framåt upplösningen. Men det finns också något lite själlöst och tröttsamt över den här återkomsten, där Salim egentligen är det enda sympatiska undantaget bland en tunnelseende skara kalla och humorlösa karaktärer som är svåra att bry sig om. Och medan dialogen kanske är realistisk, blir det torftigt och framför allt oerhört tjatigt att lyssna på samma förolämpningar som vevas runt gång på gång utan några som helst variationer. Sex avsnitt senare är man rätt blasé på horungar och fittor och folk som ska knullas i munnen.

Håll ögonen på Abdallah dock. Han är farligt bra här och honom kommer vi att se mer av. Till att börja med i Amy DeasismontsThunder in my heart”, som får premiär på Viaplay senare i vår.


”Snabba cash” har premiär på Netflix den 7 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS