Steve Coogan spelar Jimmy Savile i BBC-serie

”Historien behöver berättas, hur vidrig den än är”

Av:  TT

Steve Coogan ska spela huvudrollen i "The reckoning". Arkivbild.
Steve Coogan ska spela huvudrollen i "The reckoning". Arkivbild.

Steve Coogan ska spela pedofilanklagade brittiska tv-profilen Jimmy Savile i en ny serie. ”The reckoning” görs av BBC, företaget där Savile jobbade i decennier och förgrep sig på ungdomar medan ansvariga chefer ska ha sett mellan fingrarna.

”The reckoning” är en miniserie med manus av Neil McKay och ska följa Jimmy Savile från början av hans karriär till den skandal som uppdagades efter hans död, skriver The Independent.

”Att spela Jimmy Savile är inte ett beslut som var enkelt att fatta. Neil McKay har skrivit ett smart manus som behandlar den här fruktansvärda historien. Den behöver berättas, hur vidrig den än är”, säger Steve Coogan i ett uttalande.

Röst åt offren

Seriens syfte är enligt BBC att ge röst åt offren.

– Vi jobbar med överlevare för att säkerställa att deras historier berättas med den känslighet och respekt som krävs, säger Piers Wenger, ansvarig för BBC:s dramaproduktioner.

Skandalen när Jimmy Savile avslöjades som pedofil i Storbritannien, ett år efter sin död, var enorm. Från 1960-talet var han en av BBC:s stora profiler, med programmen ”Top of the pops” och ”Jim'll fix it” på sitt cv. Han sågs som en excentriker och var en älskad profil.

Jimmy Savile.
Jimmy Savile.

BBC stoppade dokumentär

Jimmy Savile avled 2011, två dagar före sin 85-årsdag. En dokumentär på ITV undersökte 2012 rykten om att den folkkäre programledaren förgripit sig på unga flickor under hela sin karriär. Efter att dokumentären hade sänts uppdagades det att BBC stoppat ett avsnitt av ”Newsnight” ett år tidigare, med liknande innehåll.

Dokumentären ledde till att en stor mängd nya anklagelser uppdagades och offer som hållit tyst i decennier klev fram. Polisen identifierade ”över 200 potentiella offer”. Flera potentiella medbrottslingar greps i vad som kom att bli känt som ”operation Yewtree”.

Skandalen kring Savile fick BBC:s högste chef George Entwistle att avgå i november 2012 efter bara två månader på posten.

Att BBC nu gör dramaserie av en av de största skandalerna i public service-bolagets historia framkallar starka reaktioner i Storbritannien, trots att en utredning från 2016 kom fram till att det inte går att bevisa att chefer på BBC känt till Saviles beteende.

Publisert:

LÄS VIDARE