En nära nog perfekt dansk kriminalserie

Netflix ”Kastanjemannen” är en rödvit elegant

Danica Curcic i ”Kastanjemannen”.
Danica Curcic i ”Kastanjemannen”.

TV-RECENSION Mannen bakom ”Brottet” levererar dansk kriminalsnits igen.
”Kastanjemannen” är oerhört spännande och bör vara en idiotsäker rödvit hit för Netflix.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Kastanjemannen

Netflix
Säsong 1
Av Søren Sveistrup, Dorte W Høgh, Mikkel Serup och David Sandreuter, med bl a Danica Curcic, Mikkel Boe Følsgaard, Iben Dorner, Lars Ranthe, David Dencik, Esben Dalgaard, Morten Brovn, Marie-Lydie Melono Nokouda, Anders Hove.


KRIMINALTHRILLER En ny dansk kriminalserie av Søren Sveistrup – mannen bakom stilbildande och kultiga ”Brottet”, som rullade i tre säsonger mellan 2007 och 2012 och gjorde ett tungt internationellt avtryck. Det låter bra.

Och det här ÄR bra.

”Kastanjemannen”, som alltså bygger på Sveistrups egen bok med samma namn, är nära nog den perfekta skandinaviska kriminalaren. Den bryter visserligen ingen ny mark, men den går runt på gamla hederliga, atmosfärrika och höstruskiga ägor som ett rutinerat och självsäkert fullblodsproffs.
Det hela börjar med ett par otäcka scener från en gård ute på vischan 1987, där flera människor har bragts om livet. Sedan tas vi vidare till nutid, då en kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i en Köpenhamnsförort. Hennes ena hand är avhuggen och bredvid kroppen har mördaren lämnat en liten figur gjord av kastanjer.

Ur ”Kastanjemannen”.
Ur ”Kastanjemannen”.

Den skickliga polisen och ensamstående mamman Naia Thulin (Danica Curcic) blir satt på fallet, tillsammans med den lite udda typen Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard), som precis har kommit till staden efter en tid hos Interpol, där han verkar ha gjort bort sig. Även kriminalteknikern Simon Genz (David Dencik) jobbar i kärntruppen.
Och snart visar det sig att de har att göra med en seriemördare – och att morden dessutom verkar ha en koppling till det ett år gamla fallet med den försvunna och förmodat mördade dottern till socialministern Rosa Hartung (Iben Dorner), som precis har återvänt till jobbet.
Men hur hänger allt ihop? Har mördaren politiska motiv? Eller privata?
Otäckt, välspelat, intelligent, berörande och inte minst oerhört spännande från början till slut.


”Kastanjemannen” har premiär på Netflix den 29 september.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE