SVT vill ha Petra Marklund kvar – i minst tre år

TV

”Jag kommer så klart att försöka övertala henne”

1 av 3 | Foto: Petra Marklund.

Med Helen Sjöholm, Peter Jöback, Jenny Wilson, Icona Pop, John Martin och Lise & Gertrud tackar årets "Allsång på Skansen" för sig.

Nu hoppas SVT att Petra Marklund ska tacka ja till ytterligare ett par säsongers programlederi.

Foto: Thomas Hall.

I och med tisdagens "Allsång på Skansen" packar SVT ned scenografin från Sollidenscenen för i år. Programledaren Petra Marklund återgår till sitt vardagsjobb som artist, och det är ännu inte bestämt om hon kommer att återuppta sommarjobbet som allsångens programledare nästa år.

Thomas Hall, SVT:s programchef för underhållning, hoppas på det. Nu inleds övertalningskampanjen.

– Min åsikt är klar och har varit så i många veckor. Jag kommer så klart att försöka övertala henne till det. Men det är en viktig fråga för SVT, så det är fler som ska tycka så. Framför allt måste hon själv vilja. Det kostar ju på, det är ett krävande jobb, säger Thomas Hall till TT.

”Tre år”

Årets "Allsång på Skansen" har haft problem att locka tv-tittare jämfört med tidigare säsonger. Med programmet den 22 juli noterade man den sämsta siffran på sex år. Thomas Hall tror att det dels kan ha att göra med konkurrerande fotbolls-VM och det varma sommarvädret. Han nämner också "en generell utförsbacke för allt tv-tittande" som har pågått i några år.

Är ni nöjda med årets säsong?

– Innehållsmässigt, absolut. Det är fortfarande så att det är sommarens största program.

Till skillnad från till exempel Melodifestivalen, har "Allsång på Skansens" programledare aldrig bytts ut efter bara en säsong. Lasse Berghagen ledde programmet 1994-2003, Anders Lundin 2004-10 och Måns Zelmerlöw 2011-13.

– Just nu skulle jag tycka att det mest logiska och naturliga är att Petra gör tre år, tycker Thomas Hall, som dock längre fram kan tänka sig ett upplägg där man har en ny programledare varje säsong:

– Efter att ha haft flera decennier med väldigt stabilt programledarskap så kanske vi ska sätta mer personlig prägel på varje årgång. Men vi tar det när vi kommer dit.

Heltidsjobb

I en intervju med TT för några veckor sedan berättade Petra Marklund att allsången är ett heltidsjobb med "mycket textövande och mycket manus", men att hon tyckte att hon behärskade uppgiften bättre för varje vecka.

– Jag är så himla glad att jag har tackat ja. Det är så kul när man slänger sig in i något nytt och känner "Shit, vad kul det här är!", sade hon då.

Något beslut om fortsatt jobb kommer inte att meddelas förrän efter att årets omgång utvärderats och Petra Marklund och övriga inblandade fått semester.

Årets sista "Allsång på Skansen" sänds den 12 augusti i SVT1 20.00.

Senaste nöjesnytt: Följ Nöjesbladet på Twitter

Therese Lindström/TT