Bubblig humordeckare, nordirländskt genidrag och skrämmande seriemördarporträtt

VECKANS STREAMINGTIPS ”Agatha Raisin”, ”Derry girls” och ”The Ted Bundy tapes”.

Agatha Raisin


Den utomordentliga skotska komediennen Ashley Jensen – som har birollsbriljerat i bland annat "Extras", "Ugly Betty" och "Catastrophe" – är lysande som ofta entusiastiskt vindrickande och alltid piffigt klädd amatörsnok i centrum av "Agatha Raisin". En bubblig, charmig och lagom spännande humoristisk deckare i pittoreska miljöer, som är baserad på MC Beatons (Marion Chesneys) böcker och är en sorts Agatha Christie-pastisch, med vibbar även av serier som "Mord och inga visor", "Desperate housewives" och "Morden i Midsomer". Nu finns en andra säsong ute på C More, bestående av tre mordgåtor uppdelade på sex avsnitt.
C More


Derry girls


Den här helt makalöst roliga Channel 4-serien smögs ut som en parentes i Netflix allt mer oöverskådliga utbud strax före jul, så jag får erkänna att jag inte direkt är snabb på bollen. Men herregud, nu är jag KÄR. "Derry girls", som är skapad av Lisa McGee (någon sorts geni, antar jag), utspelar sig i 90-talets Nordirland, under de sista skälvande åren av "The Troubles", och följer ett hopplöst tonårsgäng bestående av fyra kvinnliga kukhuvuden och en försynt engelsk kille, som går på en katolsk flickskola och hela tiden lyckas göra livet värre för sig själva. En briljant blandning av skamlös humor, 90-talsnostalgi och pubertala bryderier på en botten av terror och blodigt politiskt allvar.
Netflix


Conversations with a killer: The Ted Bundy tapes


Netflix senaste true crime-serie ger kanske inte så mycket ny insikt för den som redan har läst på om fallet Ted Bundy. Den amerikanska seriemördaren, våldtäktsmannen och nekrofilen som, med åtminstone 30, kanske fler, mord på sitt samvete, avrättades 1989. Och titelns "konversationer" är lite vilseledande då inspelningarna som spelas upp framför allt består av Bundys narcissistiska monologer, sannolikt fulla av skitsnack. Men som obehagligt porträtt av en fullfjädrad galning, hans skräckvälde på 70-talet och rättgången som följde, är Joe Berlingers fyrdelade serie ändå klart sevärd. Den som sedan vill se mer, får hålla ögonen öppna efter filmen "Extremely wicked, shockingly evil and vile", där Zac Efron spelar Bundy. Även den regisserad av Berlinger.
Netflix


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN