TV

Ernst gör hem – av ett hål

Av: 

Martin Gustafsson

TV

Tv-torparen bygger masugn till bostad: En familj ska bo där

extreme hole makeover Masugnsbyggnaden­ hamnar i Ernst Kirchsteigers händer och ska förvandlas till ett mysigt hem.
extreme hole makeover Masugnsbyggnaden­ hamnar i Ernst Kirchsteigers händer och ska förvandlas till ett mysigt hem.

Torpen är passé.

Nu står Ernst Kirchsteiger inför sin största utmaning någonsin.

I ”Sommar med Ernst” gör han om en gammal masugnsbyggnad till en modern bostad.

– Det är nog det största projektet jag gjort. Men också det häftigaste. Det är verkligen maxat, säger Ernst Kirchsteiger.

Efter en hel del detektivarbete och efter att ha tittat på hus i mängder så fann han sitt drömprojekt till nya säsongen av TV4:s ”Sommar med Ernst”.

– När jag kom till den här platsen då kände man det fysiskt i kroppen. Det blev någon sorts ståpäls. Jag blev verkligen drabbad, det var som att få ett slag i huvudet.

Nä, det är inte vilket hus som helst Ernst tar sig an.

Det är en gammal masugn.

– Det är som ett torn med stora fönster och 15 eller 16 meter i takhöjd. Det är inte så stort till ytan med det är väldigt mycket kubikmeter där inne. Det är hur läckert som helst, säger han.

Nedlagt järnverk

Masugnen har använts vid ett nedlagt järnverk strax norr om Nora i Västmanland. Nu ska byggnaden med det några meter djupa schaktet göras om till en modern bostad.

– Tanken är att en familj ska bo där. Alla funktioner måste in, kök, matplats och någon skön vardagsrumskänsla, säger han.

Tidigare säsonger har han tagit sig an flera olika­ projekt. Den här sommaren får det räcka med masugnen.

– Det finns fördelar med att vara på ett ställe, man kan gå lite grundligare tillväga och man behöver inte­ stressa så mycket. Det är en längtan jag haft och nu har det blivit så, säger han.

Hänger på loppis

Dessutom tänker Ernst ”ekologi”.

– Jag kommer att jobba mer med återvinning och ekologi. Jag ska försöka använda mig av secondhandbutiker och loppisar för att köpa in saker. Det känns klokt och bra. Jag har tänkt så länge men i år ska jag sätta lite mer ord på att det är så jag tänker, säger han.

Totalt blir det tionde sommaren i rad som Ernst Kirchsteiger använder för att renovera hus.

– Det är helt ok, ska man jobba på sommaren så är det perfekt att ha den här typen av jobb. Man får vara ute varje dag, kissar runt knuten och har det väldigt gött, säger han.

ERNST

Namn: Ernst Kristian Johan Kirchsteiger. Ålder: 52. Yrke: Programledare och inredare. Bor: I 1700­talshus i Erstorp utanför Örebro. Familj: Hustrun Ulla, sönerna Sebastian, 25, och Ludvig, 21. Inkomst: 984 100 kronor taxeringsår 2009. Aktuell: Börjar snart inspelningarna av tredje säsongen av ”Sommar med Ernst”.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: