Bards drogåsikter upprör tittare

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TV4
Alexander Bard är nu jurymedlem i ett återupplivat ”Idol”.

I ”Idol” är Alexander Bard jurymedlemmen som sågar deltagare längs fotknölarna.

Men på TV4:s Facebooksida är det artisten själv som får kritik – av tittarna.

Framförallt om sin syn på svensk drogpolitik.

–  Hans privata åsikter är inte TV4:s åsikter, säger Pelle Porseryd, exekutiv producent på TV4.

Artisten och debattören Alexander Bard, 52, är mest känd just nu som den tredje och kanske suraste jurymedlemmen i ”Idol”.

I gårdagens premiär vägrade han bland annat skaka hand med en av de lyckliga deltagarna som fick guldbiljett – eftersom han inte var nöjd med framträdandet.

Men flera av TV4:s följare på Facebook upprördes över något helt annat än Bards juryprestation.

Vill legalisera cannabis

”Tittar inte på ett program där en knarkförespråkare ska sitta och döma ungdomars möjligheter”, skriver en person i kommentarsfältet på Facebook om ”Idol”.

Och flera användare håller med i liknande kommentarer.

Alexander Bard har gett sin syn på svensk drogpolitik i bland annat en debattartikel på Aftonbladets debattsida. Där skriver han bland annat att cannabis är en fredlig drog som bör legaliseras.

Pelle Porseryd, exekutiv producent för ”Idol”, säger till Nöjesbladet att man diskuterat Alexander Bards åsikter inför programstarten, men poängterar att de inte har något att göra med hans roll som jurymedlem.

”Skiljer på de olika rollerna”

– TV4 tar ju självklart starkt avstånd från narkotika och narkotikabruk. Alexander Bard är kontrakterad här för sin expertis inom musik. Vi är medvetna om att han har en del privata åsikter som engagerar och provocerar, men vi skiljer på de olika rollerna, säger Pelle Porseryd.

Hur skulle det vara om han gav uttryck för de åsikterna i ert program?

– Det är en hypotetisk fråga, det får vi ta ställning till då. Vi har diskuterat det med Alexander, men innehållet stannar mellan oss.

Bard själv, som vid sidan om artistarbetet också är politiskt aktiv inom Centerpartiet, har en tydlig inställning till kritiken:

– Oseriösa kommentarer på en Facebooksida vägrar jag kommentera, jag tar gärna en debatt om drogpolitiken i Sverige som jag tycker är för jävlig, men det har inget med min medverkan i ”Idol” att göra, säger han.

Publicerad: