Ulf Dageby fruktade att bli kändis efter ”Så mycket bättre”

Publicerad:

TV

Jag trodde inte att jag skulle kunna gå och handla i fred

1 av 4 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Ulf Dageby.

Hans fruktan var att bli kändis efter TV4:s "Så mycket bättre".
Men turnéaktuella Ulf Dageby, 69, har skakat av sig de jobbiga känslorna.
– Jag trodde inte att jag skulle kunna gå och handla i fred, säger han.

TV4:s succéprogram "Så mycket bättre" har blåst nytt liv i en låt som Nationalteaterns Rockorkester inte har klarat av att spela live.
Låten "Mr. John Carlos" handlar om en amerikansk sprinter som vann brons vid OS i Mexiko city 1968. Under prisutdelningen knöt Carlos, och guldmedaljören Tommie Smith, sina knutna nävar i skyn. En symbol för färgades medborgerliga rättigheter i USA.
– Vi har försökt spela den. Men aldrig lyckats, säger Ulf Dageby.

Ska sno Bo Kaspers version

Efter att Bo Sundström tolkade låten i "Så mycket bättre" släppte det.

– Plötsligt blir det som att jag får ett tips av Bosse att så här kan man göra den. Så att den inte blir så långdragen och malande. Jag kommer att sno Bo Kasper-versionen och spela den låten igen, säger Dageby.

När gänget åker på turné i januari ska den spelas live.

Dagebys kollegor i bandet är generellt positiva till hans medverkan i programmet.

– Alla gör det de har tid och lust med. Men om Ulf skulle åka på valturné med Moderaterna skulle jag ha åsikter om det, säger Nikke Ström, 62, basist.

På 1970-talet hade det troligtvis varit svårare att medverka i något liknande. I alla fall när man har rötterna i proggen.

– Mycket var trist med proggen då. Den politiska rigiditeten var inget som jag trivdes med. Det var som en nosring för mig.

Fruktade att bli kändis

Musiker från olika läger umgicks inte med varandra. Förfärligt. Jag är glad över att gränserna har luckrats upp, säger Dageby.
Dageby dömer inte heller ut Hans Mosesson för hans karriärval. Tidigare var Mosesson sångare i Nationalteatern. Nu är han mer känd som "Ica-Stig" i en serie reklamfilmer.

– Kul för Hasse att han har det där. Hoppas att han får bra med pröjs, säger Ulf Dageby.

För Dageby fanns det ingen oro att förknippas med kommersialism när han tackade ja till "Så mycket bättre". Han grubblade mest över risken att bli "alltför känd".

– Jag trodde att jag skulle ha problem med att bli "kändis". Att jag inte skulle kunna gå och handla i fred. Men jag är så pass luttrad att jag förlikade mig med tanken, säger Dageby.

Publicerad: