Filmtips 9 juli

Foto: nelson entertainment
Alex Winter och Keanu Reeves spelar två knäppskallar som måste slåss mot sina egna avbilder.
TV

Bill & Teds galna mardrömsresa

En ojämn kul komedi om två knäppskallar ( Keanu Reeves, Alex Winter) som reser både fram och tillbaka i tiden och mellan himlen och helvetet.

Är uppföljare till "Bill & Teds galna äventyr" som kom två år tidigare, 1989 och blev en stor framgång åtminstone i hemlandet USA.

Intrigen är ... knäpp. En tyrann från framtiden tillverkar onda androider som är avbilder av Bill och Ted, och skickar tillbaka dem i tiden för att eliminera originalen.

För att rädda sig själva måste alltså Bill och Ted fly från helvetet, möta Gud och sedan slåss mot sina egna avbilder.

Bra specialeffekter och ganska många småroliga filmskämt.

När de möter Döden i ett spel, är det naturligtvis en form av hyllning till Ingmar Bergman-filmen "Det sjunde inseglet". Det berg där robotarna tänker avrätta dem, har varit med i en episod av "Star Trek".

Kultfakta: Filmen skulle från början heta "Bill & Ted go to hell", men filmbolaget vågade inte använda titeln. (Bill & Ted´s bogus journey, 1991)

TV 3

23.05

Den bästa sommaren

Charmig och underhållande komedi om två sommarbarn ( Anastasios Soulis, Rebecca Scheja)i 1950-talets Sverige, som hamnar på landet hos en butter men egentligen snäll begravningsentreprenör. Kjell Bergqvist vann välförtjänt en Guld-bagge för rollen. (2000)

TV 1000

20.00

Mina jag och Irene

Underhållande och lite galen kärlekskomedi av bröderna Farrelly, som gjorde "Den där Mary". Jim Carrey spelar polisen som lider av personlighetsklyvning. Ibland är han en hjälpsam och hänsynsfull konstapel och snäll pappa, ibland är han en elak sexgalning. Renée Zellweger spelar kvinnan som båda älskar" (Me, myself and Irene, 2000)

Canal+

12.50

Min odödliga kärlek

Amerikansk biografi och kärlekshistoria om Ludwig van Beethoven (1773-1827) en av alla tiders största kompositörer.

Det går säkert att göra en lika underhållande film om hans liv, som Milos Forman gjorde om Mozarts (Amadeus).

Men engelsmannen Bernard Rose har hakat upp sig på ett gåtfullt brev utan adressat, som kompositören skrev till sitt livs stora kärlek.

Sedan har filmen utformats som en slags "thriller"; vem var kvinnan?

Vi som ser filmen får lägga pussel samtidigt som vi följer Beethovens kärlekshistorier med två grevinnor ( Isabella Rossellini, Valeria Golino) och hans hatkärlek till svägerskan ( Johanna ter Steege).

Det stora problemet är bara: Varför ska vi bry oss om Beethovens kärleksliv, när inte ens han själv verkade särskilt intresserad (enligt filmen).

Och regissören Bernard Rose gör inte precis några djupdykningar i kompositörens själsliv.

Kanske hade han fullt upp med de vackra miljöerna, kläderna och stuket på skådespelaren Gary Oldmans peruk?

Men filmmusiken är ju inte så dum... (Immortal beloved, 1994)

SVT 1

14.00

Space cowboys

Äventyr av och med Clint Eastwood. Han, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland och James Garner spelar pensionerade astronauter som ännu har den kunskap som krävs för ett "omöjligt" uppdrag i rymden. (2000)

Canal+

22.35