Rebecca och Fionas SD-protest i ”Sommarkrysset”

Rebecca och Fiona gästade säsongspremiären av ”Sommarkrysset”.

Då passade de på att föra fram ett politiskt budskap – ”Fuck SD” stod det på bakgrundsdansarnas tröjor.

– Det här var en kupp som genomfördes helt utan TV4:s vetskap eller medgivande, säger Johan Jarnell, exekutiv producent.

– Vi, som artister, uppskattar att vi har möjligheten att stå upp mot rasism på stora plattformar andra inte har tillgång till. Därför känner vi också att vi inte har något annat val än att göra just det, säger Rebecca och Fiona.

Rebecca och Fiona framförde låten ”Fools gold” i säsongspremiären av ”Sommarkrysset” på TV4.

De ackompanjerades av bakgrundsdansare, som alla bar på ett politiskt ställningstagande.

”Fuck SD”, stod det att läsa på deras rosafärgade tröjor.

På Instagram utvecklar musikduon, som består av Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick, uppmaningen:

”Varning! ’Fuck SD’ är ett väldigt coolt fashion statement som var har sett förut. Men för att budskapet verkligen ska ha effekt måste ni ta med er den här känslan av motstånd in i valbåsen den 9 september 2018. Du måste vara aktiv i diskussioner med dina vänner, familj och grannar. Snälla, försök övertyga, manipulera och hota alla du känner till att inte rösta på ett oerfaret Kalle Anka-nazistparti i kommande valet. Stå rakryggade och var modiga.”

Tittare: ”Inte rätt att blanda in politik”

Men tittare reagerar på ställningstagandet och menar att politiska budskap inte hör hemma i ett underhållningsprogram på tv.

”Konstigt att TV4 och Sommarkrysset tillåter detta”, skriver en på Twitter.

”Vidrigt. Måste alla med en plattform ta en offentlig ståndpunkt inom politiken? Riktigt lågt”, twittrar en annan.

”Sista gången våran familj kollar på detta program. Tycker inte det är rätt att blanda in politik i ett familjeunderhållningsprogram oavsett parti”, skriver en tredje på Instagram.

Tröjkuppen gick okommenterad förbi i sändningen. Efter programmet erkänner TV4 att man blev tagen på sängen av bakgrundsdansarnas tröjor, vilket Expressen var först med att rapportera.

TV4: ”Det här var en kupp”

– Vi delar våra tittares uppfattning att ”Sommarkrysset” är underhållning och att programmet inte ska vara en plattform för politiska budskap, säger Johan Janrell, tillförordnad exekutiv producent för ”Sommarkrysset”, till Nöjesbladet och fortsätter:

– Det här var en kupp som genomfördes helt utan TV4:s vetskap eller medgivande. Tröjorna åkte fram precis innan framträdandet.

Produktionen ser nu över sina rutiner för att undvika fler kupper.

– Vi ser fortlöpande över våra rutiner, så även denna gång.

Även Gry Forssell blev förvånad:

– De hade inte på sig dem på repetitionerna. När de spelade tittade jag upp och tänkte, ”Hoppsan!”. De hade inte frågat om lov om man säger så. Men jag kan tycka det är kul, säger hon till Expressen och fortsätter:

– De kom fram till mig och frågade efteråt, ”Är ni arga?”. Jag sa, nej, det är väl ingenting att vara arg för, säger Gry Forssell.

Rebecca och Fiona: ”Har inte något annat val”

För Rebecca och Fiona är det dock en självklarhet att ta tillfället i akt och ta ställning. I ett mejl till Nöjesbladet förklarar de syftet med tröjkuppen:

”Sverige är fullt av människor som blir utsatta varje vardag för rasism, utan att ha någon möjlighet att komma undan. Vi, som artister, uppskattar att vi har möjligheten att stå upp mot rasism på stora plattformar andra inte har tillgång till. Därför känner vi också att vi inte har något annat val än att göra just det. I alla sammanhang alltid.”

Rockbjörnen

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publisert:

LÄS VIDARE