”The affair” säsong fyra – välspelat men krystat

Uppdaterad 2019-06-05 | Publicerad 2018-06-15

Ruth Wilson i ”The affair”.

TV-RECENSION "The affair" är fortfarande ett elegant producerat och välspelat drama i sin fjärde säsong. Men den här affären börjar kännas krystad.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
The affair

HBO Nordic

Säsong 4, del 1-6
Av Sarah Treem och Hagai Levi, med bl a Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney och Joshua Jackson.


DRAMA Det lika bedrägliga som ångande dramat "The affair" landade hösten 2014 med ett fenomenalt pilotavsnitt och hade sedan en på det stora hela lysande första säsong, där en otrohetshistoria och dess följder skildrades ur olika perspektiv, och smaksattes ytterligare med ett pikant mordmysterium. (Eller egentligen snarare ett vållande till annans död-mysterium.)
De följande två säsongerna gjorde då och då små avstickare till den ursprungliga storheten, och bjöd på fortsatt starkt skådespel av huvudrollsinnehavarna Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney och Joshua Jackson. Men tjuskraften avtog ju längre från själva kärnhistorien vi kom. Och nu i den fjärde säsongen, där alla fyra länge haltar runt på varsina håll, är det inte helt klart varför vi ska fortsätta att bry oss om dem.

Jag tror att anledningen är att en av dem (vem kan ni få upptäcka själva) har försvunnit spårlöst, men det är inte ett speciellt rafflande mysterium att hänga upp säsongen på, och när handlingen sedan spolas tillbaka till några veckor tidigare, känns det mesta som fyllnadsmaterial.
Noah (West) jobbar på en skola som tagen ur 90-talsfilmen "Farliga sinnen", och får snart ihop det med den hårda rektorn Jenelle (Sanaa Lathan).
Helen (Tierney) lever med sin doktor Vic (Omar Metwally) i Los Angeles, men deras lycka och framtid hotas av sjukdom. Och otrohet.
Cole (Jackson) krisar och lämnar sin fru (Catalina Sandino Moreno) för att gå i sin fars fotspår och göra en "walkabout" (jo, det är sant) i Kalifornien, där han bland annat genomgår en sorts exorcism (jo, det är också sant) för att bli kvitt sina känslor för Alison.
Och Alison (Wilson) träffar en ny (gift) man, krigsveteranen Ben (Ramon Rodriguez), och får veta något fruktansvärt om sitt ursprung.
"The affair" är fortfarande ett elegant producerat och välspelat drama – framför allt Wilson är förträfflig på att gestalta trasighet, sorg och eländighet. Men för mycket i manuset börjar kännas otajt och sökt, och den tidigare poängen kring svekfulla minnen och motstridiga perspektiv har på det stora hela gått förlorad.
Det börjar bli dags att avsluta den här affären.


”The affair” säsong fyra har premiär på HBO Nordic den 18 juni.


Se det här i stället: Norska "En natt" är en mer sevärd serie om kärlek och relationer just nu. Finns på SVT Play.


Visste du att... Dominic West ska ha blivit erbjuden rollen som Mance Rayder i "Game of thrones"? I slutänden blev det dock, som vi vet, Ciarán Hinds som tog den.


Just nu... jobbar West med kommande BBC-serien "Les Misérables", efter Victor Hugos roman. Andra på rollistan är David Oyelowo, Lily Collins och Olivia Colman.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS