Mejla

Karolina Fjellborg

”Hyséns” bjuder på Göteborgshumor med bitter botten

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Margareta Bloom Sandebäck/Kanal 5.
Glenn och Anton Hysén.

TV-KRÖNIKA Hallå, eller! Kan "Hyséns" bli en lika stor framgång för Kanal 5 som "Wahlgrens värld"?
Svaret baserat på premiäravsnittet är nej.

TV3 har redan grävt guld med "Parneviks" och Kanal 5 har gjort detsamma med "Wahlgrens värld". Men troligtvis finns det ändå plats på den lilla svenska tv-marknaden för ännu en kändisfamilj som vill pröva realityserie-lyckan, nu när genren har fått luft under vingarna.
Frågan är dock om Kanal 5 har satsat på rätt familj.
På pappret lät "Hyséns" visserligen som ett rätt säkert kort. Den goa gubben Glenn Hysén tjötar om fornstora fotbollsdagar, dricker bira och drar ordvitsar straight outta Götelaborg. Och vid sin sida har han sonen Anton, som visade på stort mod när han kom ut som homosexuell fotbollsspelare och dessutom har vunnit familjefavoriten "Let's dance" inte en, utan två, gånger.
Och visst har "Hyséns", precis som huvudpersonen själv, sin svenniga charm. Göteborgsvitsarna – som så att säga är av omklädningsrumstyp – haglar som förväntat. Pyset av ölburkar som öppnas är som ett superfolkligt soundtrack. Och en munter Glenn går gatan fram och hälsar på fans åt höger och vänster. Han vet inte hur en ugn funkar, har tummen mitt i handen, vaskar ostron från Feskekörka för att de är så svåra att öppna och är allmänt klantig – men hallå eller, skit i det. Livet är gött och bekymmerslöst.
Om man är Glenn.


Runt omkring honom verkar det däremot finnas en del variga sår.
Exfrun Helena, som är med en hel del i programmet trots att hon och Glenn helt har brutit kontakten, bryr sig inte ens om att dölja sin bitterhet, och barnen Anton och Annie, som har kommit i kläm och uppenbarligen tycker att det är jättejobbigt, vill inte träffa sin pappas nya kvinna. Övriga tre barn nämns knappt, mer än när Glenn är med i en podd och inte riktigt kan svara på om han har varit med vid sina barns födslar eller inte. Eftersom han inte minns.
Och det är väl där någonstans som charmen börjar flagna på projektet "Hyséns".
Att göra en realityserie om en splittrad familj hade inte nödvändigtvis varit en dålig idé, och att ett fotbollsproffs fött på 50-talet inte har varit världens mest närvarande pappa känns väl inte helt oväntat. Men när värmen saknas och det bara finns kyla i sprickorna – och den goa gubben snabbt börjar anta formen av en duckande egoist som har kört sitt eget race på andras bekostnad och faktiskt inte ens är förmögen att prata om saken – då kan den serien bli rätt svår att sälja in.


”Hyséns” har premiär i Kanal 5 klockan 21.00 den 8 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


avKarolina Fjellborg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM