Mandelmanns fina ord efter glädjebeskedet: ”Det är klart att du ska öppna din dörr”

1 av 4 | Foto: TV4
Akram och Gustav Mandelmann.
TV

I höstas fick Akram uppehållstillstånd och kunde fortsätta arbeta på Mandelmanns gård.

I dag har han svenskt personnummer och pluggar på SFI.

– Vi skolar in honom så gott vi kan, säger Gustav Mandelmann.

Marie och Gustav Mandelmann har för Nöjesbladet tidigare berättat om sin kamp för om flyktingen Akram som jobbade hos dem. 

– Det kan bli avslag, det är många som skickas hem till Afghanistan, det är väldigt sorgligt. Vi kommer verkligen slåss för honom om det skulle bli ett negativt beslut, sa Gustav då.

I september kom glädjebeskedet: Efter två års väntan får Akram får uppehållstillstånd i Sverige och kan stanna på gården, ett besked som fick honom att svimma.

I kvällens program av ”Mandelmanns gård” får tittarna ta del av Akram och paret Mandelmanns glädje. Gustav och Akram bygger flygande drakar tillsammans, när Gustav plötsligt vänder sig mot kameran och lyckligt förklarar:

– Vi är så glada, för Akram har precis fått sitt uppehållstillstånd här, säger han och fortsätter:

”Vaccineringar och tandläkarbesök”

– Jag tänker att man ska säga ”ja” till saker och ting. Här kommer en människa som behöver hjälp. Det är klart att du ska öppna din dörr. Egentligen har vi sådant överflöd. Vid var och ens köksbord finns det plats för ytterligare minst en person, om man tänker efter.

Och i dag har Akram fått svenskt personnummer och börjat plugga på SFI. Han jobbar dessutom kvar på Mandelmanns gård. Uppehållstillståndet innebär att Akram kunde få arbetstillstånd och därmed lön.

– Nu får han pröva att vara svensk ordentligt. Vi skolar in honom så gott vi kan här med vaccineringar och tandläkarbesök, säger Gustav skämtsamt när Nöjesbladet når honom på telefon.

”Vi behöver alla hjälp ibland”

För Gustav och Marie är det en självklarhet att man försöker hjälpa andra i nöd.

– Jag tror att alla som tar chansen och öppnar sin dörr för någon som behöver hjälp får så himla mycket tillbaka. Vi behöver alla hjälp ibland på olika vis. Det är klart att vi vill ställa upp så mycket vi kan, men vi har också varit tydliga med att han kan söka sig vidare och inte måste bo här, säger Gustav och fortsätter:

– Det är underbart att få kunna hjälpa till. Herregud, var och en av oss har ju faktiskt mycket vi kan avstå utan att på minsta vis ha det sämre ställt.

”Mandelmanns gård” sänds tisdagar klockan 20.00 på TV4.

Det här är paret Mandelmanns 01:02
ARTIKELN HANDLAR OM