Flickvännen dog i ”Mot alla odds”-Niclas Rodhborns armar

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

”Mot alla odds”-deltagaren förlorade sin stora kärlek

1 av 3 | Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
”Det tog jävligt lång tid innan jag kunde se annan tjej”, säger Niclas Rodhborn.

Flickvännen dog plötsligt i hans armar.

Men nu tror "Mot alla odds"-deltagaren Niclas Rodhborn på kärlek igen.

– Det tog jävligt lång tid innan jag kunde se på en annan tjej på det sättet igen, säger han.

Hon är sjutton, han är nitton.

"Mot alla odds"-deltagaren Niclas Rodhborn och flickvännen Josefine har hela livet framför sina fötter. De är livstörstande och kära. Fastän de är unga är de säker på att förhållandet kommer att hålla hela livet.

De får ett halvår.

En kväll hemma hos Niclas föräldrar står Josefine i dörröppningen till sovrummet och säger "somna inte innan jag kommer". Hon gör sig klar på toaletten och lägger sig i sängen när hon plötsligt, lugnt och sansat, säger: "vänta lite".

– Pang, så la hjärtat av. Från en sekund till en annan. Hon ändrade färg direkt och blev alldeles blå, säger Niclas.

”Jag bara skrek”

Niclas skriker till sina föräldrar på nedervåningen. Han försöker med mun-mot-mun-metoden, med hjärtmassage. Tio minuter senare anländer ambulansen som kör tyst in till lasarettet i Visby. Josefine är redan död. Men inom Niclas lever hoppet fortfarande.

– Så kom läkaren på lasarettet och sa "tyvärr, det är över". Jag bara skrek och sprang ut därifrån. Jag blev helt ifrån mig, säger han.

Läkarna jämför Josefines död med plötslig spädbarnsdöd. Trots två obduktioner hittades inget fel. Hjärtat slutade bara slå.

– Det tog jävligt lång tid innan jag kunde se på en annan tjej på det sättet igen. Även om Josefine var död så tog inte kärleken för henne slut. Det kändes som att vi var ihop fastän vi inte sågs.

Två månader efter flickvännens död, två månader av sorg och sömnlösa nätter, styr Niclas Rodhborn bilen mot sommarjobbet inne i Visby. Plötsligt somnar han vid ratten, kör in i en telefonstolpe och vidare in i ett träd, innan han flyger ut ur bilen. Han bryter ryggen och blir förlamad i benen.

– Jag vaknade upp på Karolinska, utan Josefine och förlamad i benen. Livet var inte på topp då.

Men han tar sig upp, kommer med i landslaget i rullstolstennis och slår världsrekord i antal spelade VM. Och nu, 25 år senare, är Niclas Rodhborn redo för kärlek igen.

– Allt det här har satt ärr i en, jag har inte varit ordentligt kär sedan dess. Men nu vill jag bli så där kär igen och få längta efter någon hela tiden.

Publicerad: