”SVT dumpar sina hallåor”

Nya uppgifter till Nöjesbladet: De plockas bort ur rutan helt

En epok går i graven.

Enligt vad Nöjesbladet erfar dumpar SVT nu sina programpresentatörer.

– Vi tittar på det, säger Jovan Radomir.

I SVT2 försvann de redan våren 2004.

Nu ryker resten av SVT:s programpresentatörer, erfar Nöjesbladet.

Enligt en initierad källa kommer samtliga SVT:s hallåor att försvinna ur bild vid årsskiftet. Beslutet ska redan vara fattat.

– Många undrar vad som ska hända, säger källan.

Tillsatt en grupp

På SVT bekräftar man att det finns diskussioner om att ta programpresentatörerna ur bild, men att ett officiellt beslut skulle vara taget tillbakavisas.

– Det stämmer att vi tittar på det, men om, när och hur är inte klart, säger den ansvarige marknadschefen Lotta Loosme på SVT Kommunikation.

Flera av SVT:s programpresentatörer ingår i en specialframtagen grupp som just nu arbetar med att förnya den så kallade skarven, utrymmet mellan programmen. En av dem är mångårige SVT-profilen Jovan Radomir, 47.

– Det finns inget beslut, men tanken är att bildhallåorna ska kunna försvinna, så är det, säger han.

Snabbare tempo

Processen har påbörjats för att anpassa SVT till ett nytt medieklimat.

– Vi konkurrerar om tittarna och allt går snabbare i dag. Folk byter kanal snabbare och har mindre tålamod. Därför måste vi bli snabbare, säger Jovan Radomir.

Enligt Jovan Radomir riskerar ingen av de i dag anställda programpresentatörerna att förlora sina jobb.

– Om vi skippar dem i bild kommer de att få fortsätta som hallåor bara med sin röst, om de vill alltså. Även det arbetet kommer att vara i direktsändning, säger han.

Själv har Radomir inte några problem med att inte synas i bild, men utvecklingen i sig tycker han är trist.

– Personligen tycker jag att det är tråkigt. Det är en trevlig ton med hallåor. Samtidigt kan jag hålla med om att en förändring kan behövas.

– Man måste komma med nytt, snyggt och lockande. Vi glömmer bort att det är många som sätter sig och ser flera program på raken och vill ha tv-råd. De tittarna finns kvar, säger Justine Kirk, 44.

”Gör ett misstag”

Arne Weise, 81, var en av de första ”hallåorna”. Han menar SVT nu gör ett misstag.

– Det är tråkigt. Det är inget lätt jobb, du ska inte bara rapa upp vad som står i tablåerna utan ha en personlig ton. Du ska bjussa publiken på en skön introduktion på vad som ska komma skall. Vi behöver lite personlighet, säger han.

Nöjesbladet har sökt de berörda programpresentatörerna. Ana Barata, 40, och Pekka Heino, 49, har valt att inte kommentera.

Publisert: