Julen 2020

Julmys på offensiven och glänsande Lena Philipsson i årets julkalender

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

TV-RECENSION Totalt julmys, humor, spänning och färgstarka figurer. Årets julkalender i SVT lär tilltala de flesta julkramare – stora som små.

Betyg: 3 av 5 plus
Julkalendern: Storm på Lugna gatan
SVT
Del 1-24
Manus av Lina Åström, Marja Nyberg, Adrian Boberg och Erik McAllister, regi av Emma Bucht, med bl a Cecilia Forss, Henrik Johansson, Adrian Macéus, Maja Söderström, Lena Philipsson och Johan Rheborg.


BARNPROGRAM Årets julkalender i SVT handlar om familjen Storm. Den dynamiska mamman Sanna (Cecilia Forss), som är vad man skulle kunna kalla för en ofrivillig deckarförfattarinna, som skriver böcker mest för att hennes mamma (Ulla Skoog) gör det. Den lite torrare pappan Trond (Henrik Johansson), som är lärare och tycker om att prata engelska med forcerat brittiskt uttal. Och barnen Leo och Vilja (Adrian Macéus och Maja Söderström).
De har precis lämnat livet i storstaden för att flytta till den lilla slumrande småstaden Järnkroken, och väl på plats dröjer det inte länge förrän de bestämmer sig för att ställa upp i den årliga julkampen, där det tävlas i diverse julrelaterade grenar. Särskilt Sanna blir besatt av att vinna.
Men hindren är många.

De måste få till ett samarbete med sina inbördes bråkande grannar; det blåhåriga teknikfreaket Mika (Shima Niavarani) och den höggravida hippietypen Malva (Sofia Ledarp), som leder ett litet flummigt kollektiv.

Det verkar finnas en julsabotör i krokarna. Kanske är det den skumma enstöringen Eskil Ek (Johan Rheborg) som försöker förstöra för dem?

Och framför allt måste de hantera den chica och välbärgade fullblodsnarcissisten Lussan Silfverhjelm (Lena Philipsson), som sedan gammalt har monopol på vinsten och inte skyr några medel för att krossa sina motståndare även i år.
Philipsson är suverän som den välekiperade antagonisten, och den allra största behållningen med årets julkalender.
En kalender som på det stora hela lär tilltala många. Det finns snö, spänning och humor (även om just den sistnämnda biten inte alltid funkar klockrent, då de halvslöa skämten som går i repris blir tröttsamma efter ett tag). Julmyset är totalt, en och annan poäng om vad som är viktigt i livet går fram utan pekpinnar, och de excentriska typerna är många.

I alla fall på vuxensidan – barnrollerna är tyvärr lite plattare skrivna.
Skandalfaktorn är tämligen låg, men eftersom svenskar aldrig är mer konservativa än när det gäller just julen och julkalendern kan det kanske rasas över ett barn som svär vid något tillfälle, eller över det upprepade användandet av det laddade ordet "hen".
Man vet aldrig.


"Storm på Lugna gatan" har premiär i SVT och Barnkanalen den 1 december.

Se det här också: Lena Philipsson gjorde även ett roligt inhopp i kriminalkomedin "Enkelstöten" (som också den delvis regisserades av Emma Bucht). Finns på C More.


Visste du att... Shima Niavarani har varit med i tre av SVT:s julkalendrar de senaste fyra åren? ("Tusen år till julafton", "Selmas saga" och "Storm på Lugna gatan").


Just nu... är Johan Rheborg även aktuell i Jonas Gardells och Simon Kaijsers nya serie "De dagar som blommorna blommar", som får premiär i SVT på nyårsdagen.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

50 färska tv-serier att streama i vår

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Julkalendern

Jul

Lena Philipsson

Cecilia von der Esch (tidigare Forss)

Johan Rheborg

SVT, Sveriges Television