’Jag blir nervös när det sänds’

avCatherina Barnard, Martin Gustafsson

TV

På spårets nya programledare håller nerverna i schack – än så länge

Foto: Kristian Luuk håller ihop programmet och Fredrik Lindström ”kan sväva iväg med olika fakta”. Så beskriver duon sina arbetsuppgifter.

Rollerna från ”Hassan”-tiden lever kvar.

I kväll släpps ordningsmannen Luuk och ordsprutan Lindström loss i Sveriges största tv-program.

– Det här är som att komma hem till oss och lira TP, säger Kristian Luuk till Nöjesbladet.

Sverige drog efter andan när Ingvar Oldsberg, 64, och Björn Hellberg, 65, beslutade sig för att hoppa av folkklenoden ”På spåret” i våras. Efter 20 år var de så starkt förknippade med programmet att människor hade svårt att föreställa sig en fredagskväll utan dem.

Det skrämmer inte efterträdarna Kristian Luuk, 43, och Fredrik Lindström, 46.

Säger de i alla fall. För inte en skruv i dekoren, upplägget eller inramningen har ändrats. Det enda som är utbytt är programledaren, domaren och husbandet.

– Man måste köra i upptrampande spår eftersom det är ett väldigt fungerande och bra program. Det vore idiotiskt att inte göra det. Men man kan inte låta bli att sätta sin egen prägel heller. Målet är att göra precis rätt avvägning, säger Fredrik Lindström.

I 16 år har han och Kristian Luuk varit vänner. De går på konsert, tittar på Melodifestivalen och delar vurm för sällskapspel och frågesport. De vet med andra ord var de har varandra. Fördelningen har varit glasklar ända sedan de gjorde ”Hassan” tillsammans. Då kastade Fredrik ur sig 15 idéer som Kristian sedan försökte omsätta till ett par fungerande busringningar.

”Tydliga roller”

Tittarna kommer att känna igen uppdelningen i kvällens premiäravsnitt.

– Vi har så tydliga roller. Jag leder programmet och håller ihop det och Fredrik kommer in och kan sväva iväg med olika fakta, säger Luuk.

I ”Sommar” i P1 berättade Kristian Luuk tidigare i år om sitt stora kontrollbehov och hur det har begränsat honom både privat och som programledare. En sida som har kommit fram även under inspelningen av ”På spåret”.

– Han har gått in för det här med hull och hår. Varit nere i Göteborg massor av gånger, suttit med och haft åsikter om det mesta. Han är otroligt engagerad och vill gärna sätta sin personliga stil på programmet, säger en tv-kollega till tidningen Kupé.

Men nu är allt klart och hela säsongen färdiginspelad. Det är nu Fredrik Lindström börjar märka av nerverna.

– Jag blir nervös när det sänds. Men jag tittar inte då, jag tittar när det redigeras, har han tidigare berättat för Nöjesbladet.

Mer avslappnad

Kristian Luuk däremot verkade vid samma tillfälle något mer avslappnad.

– Det här är nog bland det roligaste jag gjort. Det är som att komma hem till oss och lira Trivial Pursuit, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM